Rio Olimpiyat Oyunları'nda Hiroşima Kurbanları Anılacak

Olimpiyat köyünde Hiroşima'da ölenler için site kurulacak Hiroşima Belediye Başkanı Matsui: 'Tek tesellim, yaşadığımız acıları anlayan insanların artık çok daha fazla olması'.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), 5-21 Ağustos'ta Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde yapılacak Olimpiyat Oyunları'nda 71 yıl önce Hiroşima'ya atom bombası atılması sonucu yaşamını yitirenlerin anılacağını açıkladı.

Komite, 6 Ağustos 1945'te dünyanın ilk atom bombası saldırısına sahne olan Hiroşima Belediye Başkanı Kazumi Matsui'ye bir mektup göndererek Olimpiyat Köyü'nde kurbanlar anısına bir site kurulacağını bildirdi.

Matsui, 'Tek tesellim, yaşadığımız acıları anlayan insanların artık çok daha fazla olması. Nükleer silahlardan arındırılmış bir dünya istiyoruz.' dedi.

Hiroşima Belediye Başkanı Matsui, IOC'ye saldırının 71. yıl dönümüne denk gelen Olimpiyat Oyunları sırasında atom bombası kurbanları için saygı duruşunda bulunulması çağrısında bulunmuştu.

- Atom bombası saldırısı

Hiroşima, 6 Ağustos 1945'te dünyanın ilk atom bombası saldırısına sahne olmuştu. ABD ordusundan binbaşı Claude Robert Eatherly'in kullandığı B-29 tipi 'Enola Gay' adlı uçağın, 6 Ağustos'da saatler 08.15'i gösterirken 'Little Boy (Küçük Oğlan)' adı verilen atom bombasını Hiroşima üzerine bırakması sonucu 70 bin kişi yaşamını yitirmişti. Bombanın yaydığı radyasyondan dolayı saldırıdan sonraki aylar ve hatta yıllarda da ölümlerin devam etmesiyle toplamda 140 bin kişinin öldüğü sanılıyor.

Başkan Harry Truman liderliğindeki ABD, Hiroşima saldırısından sadece 3 gün sonra 9 Ağustos 1945'te bu kez Nagasaki'ye ikinci atom bombasını atmış, 75 bin kişinin ölümüne neden olan ikinci atom bombasından 5 gün sonra 14 Ağustos 1945’te Japonya’nın teslim olmasıyla 2. Dünya Savaşı sona ermişti. ​

Kaynak: AA