Polisario Cephesi Lideri Abdülaziz Hayatını Kaybetti

Fas'ın 1975 yılında topraklarına kattığı Batı Sahra'nın bağımsızlığını savunan Polisario Cephesi'nin 40 yıldır liderliğini yapan Muhammed Abdülaziz’in hayatını kaybettiği bildirildi.

Batı Sahra Haber Ajansı'nın (SPS) haberine göre, Polisario Cephesi Lideri Muhammed Abdülaziz 68 yaşında hayatını kaybetti.

Haberde, Polisario Cephesi Ulusal Sekreterliği’nden yapılan açıklamada, Abdülaziz’in vefatı sebebiyle Batı Sahra genelinde 40 gün yas ilan edildiği ve bu süreç içerisinde yeni liderin seçileceği kaydedildi.

Fas’ın Marakeş kentinde 1947'de dünyaya gelen Muhammed Abdülaziz, 1976 yılından bu yana Polisario Cephesi’nin lideriydi.

- Polisario Cephesi ve Batı Sahra Sorunu

Fas'ın 1975 yılında eski İspanyol sömürgesi Batı Sahra'yı topraklarına katmasının ardından, Cezayir'in destek verdiği bağımsızlık yanlısı Polisario Cephesi ve Fas yönetimi arasında başlayan gerginlik devam ediyor. Fas, bölgenin kendi egemenliğinde kalması gerektiğini savunurken, Polisario Cephesi, Batı Sahra'nın bağımsız devlet olduğunu ileri sürüyor.

Polisario Cephesi, 1991 yılında BM'nin ara buluculuğunda varılan ateşkes anlaşmasına kadar Fas güvenlik güçlerine karşı silahlı mücadele yürütüyordu. Ateşkes anlaşmasından bu yana Batı Sahra'nın statüsüyle ilgili görüşmeler başarıya ulaşmadı.

Fas, 2007 yılında sorunun çözüme ulaşması için Batı Sahra'ya kendisine bağlı özerklik verilmesini gündeme getirmiş ancak bölgenin kaderinin belirlenmesi için referandum yapılmasını savunan Polisario Cephesi buna karşı çıkmıştı. BM Güvenlik Konseyi de Fas'ın önerisini 'Çatışmalı taraflar arasında çözüme ulaşmak amacıyla müzakere masasına sunulan tek öneri' olarak nitelendirmişti.

BM Genel Sekreteri Ban, mart ayının başında Cezayir'in güneybatısında yer alan Tinduf bölgesindeki Batı Sahralı mültecileri ziyaret etmiş ve 'İşgal altında bulunan topraklardaki Batı Sahra halkının kendi kaderini tayin hakkı için referandum düzenlenmesine çalıştığını' söylemişti. Bu duruma tepki veren Fas halkı gösteriler düzenlemişti.

Kaynak: AA