Çocuk Şehir Ormanı Kurulacak

Trabzon'un Akçaabat ilçesi Hıdırnebi Yaylası'ndaki 635 dönümde, dezavantajlı gruptakilerin de yararlanacağı, macera parkı, oyun alanları, kamp yerleri, yapay gölet, yürüyüş ve eğitim patikalarının yer alacağı 'Çocuk Şehir Ormanı' kurulması planlanıyor Trabzon Orman Bölge Müdürü Döngez: 'Son dönemlerde toplulumuzdaki çocuklar doğayla, ağaçla ve toprakla çok fazla haşır neşir olamıyor. Bu kapsamda oluşturacağımız bu ormanla, çevre bilincini, ormana karşı duyarlılığı artırmayı ve gençlerimizin tabiatla iç içe olmasını sağlamayı amaçlıyoruz' 'Çocuklara ve dezavantajlı gruplara yönelik bir mesire yerinin, şehir ormanının kuruluşu, ülkemizde ilk defa planlanan bir sistemdir'

MELTEM YILMAZ - Trabzon Orman Bölge Müdürlüğü, Akçaabat ilçesi Hıdırnebi Yaylası'ndaki 635 dönümde, Türkiye'de örneği bulunmayan 'Çocuk Şehir Ormanı' kurmaya hazırlanıyor.

Dezavantajlı grupların da yararlanacağı, macera parkı, oyun alanları, kamp yerleri, yapay gölet, yürüyüş ve eğitim patikalarının yer alacağı ormanla, çocuklar ile gençlerin ruhen ve bedenen gelişimlerine katkı sağlanması amaçlanıyor.

Trabzon Orman Bölge Müdürü Mümin Döngez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 4 ilde hizmet verdiklerini söyledi.

Müdürlükleri bünyesinde 49 mesire yeri bulunduğunu dile getiren Döngez, 'Bunlardan 5'i konaklamalı, 3'ünün barınma yeri yok ama kır kahvesi, değişik aktivitesi ve kameriyeleri mevcut. Bir de günübirlik, iç turizme yönelik piknik alanı dediğimiz 38 yer var. Yatırımlarımızı sürdürüyoruz. Bu kapsamda 2016'da da 2 mesire yeri ve bir de şehir ormanı planlanmıştır.' ifadelerini kullandı.

Şehir ormanı projesinin, bölgesel gelişim eylem planında da yer aldığını belirten Döngez, şöyle devam etti:

'Bir şehir ormanı ve mesire yerini Trabzon özelinde tesis edeceğiz. Şu anda proje aşamasındayız. Özellikle şehir ormanımızın konseptini biraz daha geliştirerek uygulamayı arzu ediyoruz. Bu kapsamda da projemizi 'Çocuk Şehir Ormanı' adı altında hazırlıyoruz. Şehir ormanını, çocuklara ve 'dezavantajlı gruplar' dediğimiz engelli vatandaşlarımıza da ağırlıklı hizmet verecek tarzda planlıyoruz. Son dönemlerde toplulumuzdaki çocuklar doğayla, ağaçla ve toprakla çok fazla haşır neşir olamıyor. Bu kapsamda oluşturacağımız Çocuk Şehir Ormanı ile çevre bilincini, ormana karşı duyarlılığı artırmayı ve gençlerimizin tabiatla iç içe olmalarını sağlamayı amaçlıyoruz.'

- 'Projeyi bu yıl hayata geçirmeyi hedefliyoruz'

Şehir ormanında macera parkı, oyun alanları, kamp yerleri, yapay gölet, yürüyüş ve eğitim patikalarının yer alacağını bildiren Döngez, 'Bunun dışında çocuklarımız için ormandaki yabani hayvanlar ve bitkilerin tanıtımı için parkurlar düşünüyoruz. Bu parkurların bir kısmını da engelli vatandaşlarımızın gezebileceği tarzda planladık.' diye konuştu.

Seçilen ormanın, düzlükleri ve rampalarının bulunması nedeniyle aktivitelere müsait olduğuna işaret eden Döngez, ormana zarar vermeden, içindeki açıklıkları değerlendirerek projeyi hayata geçireceklerini anlattı.

Çocuk şehir ormanı projesinin önemine dikkati çeken Döngez, şunları kaydetti:

'Çocuklara ve dezavantajlı gruplara yönelik bir mesire yerinin, şehir ormanının kuruluşu, ülkemizde ilk defa planlanan bir sistemdir. Turizmden kalkınmayı önceleyen bölgemize bu farkındalığı kazandırmak istiyoruz. Bunu da önümüzdeki günlerde Akçaabat ilçesindeki Hıdırnebi Yaylası'nda 635 dönümlük alanda gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Burayı seçmemizdeki en büyük neden, mesire alanlarımıza kadar yolumuz asfalt, ulaşımda sıkıntımız yok. Aynı zamanda vatandaşlarımız hafta sonları burayı dinlenmek için fiili olarak da kullanıyor. Her ne kadar orada bir tesisimiz olmasa da vatandaşın rağbeti var.'

Projeyle ilgili somut adımların atıldığını bildiren Döngez, 'Projeyi Orman Genel Müdürlüğümüze gönderdik. Bazı eksikliklerimiz vardı, onların tamamlanması istendi. Kısa sürede onları da tamamladık. Bölgesel gelişim eylem planında da yer alan projemiz, şu anda tescil aşamasında. Önümüzdeki günlerde projemizin tescillenmesini bekliyoruz.' diye konuştu.

Döngez, projeyi bu yıl hayata geçirmeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA