Girişimci Havuzu Proje Yarışması Finali

TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı: 'Genç jenerasyon, dünyaya anasının babasının omuzlarından baktığını hiçbir zaman unutmasın. Ne bunun altında ezileceksin, ne de buna sırtını döneceksin'

Gaziantep'te, ''Girişimci Havuzu'' proje yarışmasının finali yapıldı.

Gaziantep Ticaret Odasının (GTO) salonunda düzenlenen toplantıya katılan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı, gençlerle deneyimlerini paylaştı.

Sabancı, girişimciliğin reçetesinin bulunmadığını söyledi.

Girişimcinin hiçbir zaman 'oldum' dememesi gerektiğini dile getiren Sabancı, 'başardım' diyenin girişimci olamayacağını belirtti.

Sabancı, şöyle konuştu:

'Türkiye'nin en başarılı girişimcisi benim diyordum. Babam ve annem evlenirken Türkiye'de 3 numara Sabancı imiş. Babam Hacı Ömer Sabancı'nın oğlu. Dolayısıyla ben, doğuştan Türkiye'nin en girişimci insanı olmuşum. Tabii bu böyle değil. Eşit doğmuyoruz, eşit ölüyoruz. Doğduğumuzda hepimiz bazı farklı maddi imkanlarla doğuyor. Bize düşen 'buradayken en iyi ne yapabiliriz.' Bunu düşünmemiz lazım.'

Jeff Hoffman adlı bir kişiyle tanıştığını kaydeden Sabancı, bu kişinin sosyal medyada 35 milyar dolar değerinde şirketi bulunduğunu anlattı.

Sabancı, Hoffman'ın girişimciliğin önemli faktörlerinden bir tanesinin 'her gün kendine 15-20 dakika vakit ayırmak' olduğunu söylediğini dile getirerek, 'İlgi alanın dışında bir şey oku.' diyor. Sizlerin üniversitenin ilk yılları dünyayı öğrenme yıllarınız. Kendinize vakit ayırmanız lazım. Belki yolda giderken farklı konulara denk gelebilir ve onları öngörebilirsiniz.' dedi.

Aile şirketlerinde genç jenerasyon olanlara seslenen Sabancı, 'Onlar seni bir yerde yönlendirmek istiyor. 'Eski köye yeni adet getirme' diyor. 'Sürüden ayrıl' diyen yok ama bu yeni dünyada bunların hepsi geçerli olur. Bu büyüklerimizi, ağız tadımızı bozmadan kendi yolumuzu bulmamız lazım. Genç jenerasyon, dünyaya anasının babasının omuzlarından baktığını hiçbir zaman unutmasın. Ne bunun altında ezileceksin, ne de buna sırtını döneceksin.' diye konuştu.

İşsizliğin en önemli alternatifinin girişimcilik olduğunu vurgulayan Sabancı, 'Herhangi biriniz bugün eve giderken 2 dakika düşünse 'ben de becerebilirim.' O zaman işimizi yapmış oluruz. Aranızdan 100 kişi iş kursun, 99'u batsın. Bir tanesi bir kişiye iş versin. Yine kazandık' şeklinde konuştu.

Tesla diye bir şirketin elektrikli araba üreteceğini anımsatan Sabancı, '360 bin araba için biner dolar kapora almış şimdiden. Araba daha yok. Avans almış. İkinci projesi uzaya uydu atıyor. Roketi dünyaya geri dönecek. Bunu becerirse o zaman uydu atmanın maliyetleri 5 bin liraya falan inecek. Uzaya gitme ihtimali artacak. öbür işi kağıt üzerinde değeri 30 milyar dolar. Çünkü adamın projesi elinde. Roket tutarsa o zaman uzaya daha erken gideceğiz. Demek ki adam vaatlerini satacak.' ifadelerini kullandı.

Sabancı, insanlara faydalı işler peşinde koşmak gerektiğini söyledi.

- 'İş projeleri yapmamız lazım'

Sabancı, şöyle devam etti:

'Türkiye'de gençlerde muazzam fikirler var. Bunu girişkenlikten girişimciliğe çevirmemiz için iş projeleri yapmamız lazım. İnsanları teşvik etmemiz lazım. Nevzat Aydın diye bir arkadaşımız var. Yemek sepetinden yemek ısmarlayan var mı? Adamı bilmiyoruz ama yaptığı ürün bizim hayatımızı iyileştiriyor. Adam onu kaç paraya sattı. 610 milyon dolar. Devlet memuru anne babadan doğma. Gülden Yılmaz'ı tanıyan var mı. Ortaokulda rehber öğretmen. Öyle Ali gibi altın kaşıkla doğmuş değil. Koton diye bir markası var.'

- 'Devamlı olabilmeyi bilmek lazım'

Türk girişimcilerden örnekler veren Sabancı, şunları kaydetti:

'Her şeyi kiralayabiliyorsunuz ama itibarını kiralayamıyorsun. Sakın itibarınızı yitirmeyin. Kendinize göre ürün yapmayın büyük kitlelerin talep edeceği işlere bakın. Zara orta kesime hitap ediyor. Halka hizmet ediyor. Babama dedim ki 'baba, adamlar milyar dolarlık iş yapıyor, biz milyon.' Babam hiçbirini tanımıyor. Babam 1980'li yıllarda milyar dolarlık iş yapanları anlattı. Onları da ben tanımıyorum. Devamlı olabilmeyi bilebilmek lazım. O da ancak itibarla olur.'

Gaziantep Sanayi Odası Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu da buralara çıraklıktan geldiğini dile getirerek, 'Dürüst olduğunuz zaman itibarlı olursunuz. Adımlarınızı yavaş yavaş atın ama adım atmaktan kaçmayın.' dedi.

Gaziantep Genç Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı İbrahim Yetkinşekerci de 3 aydır sürdürdükleri yarışmaya 202 başvuru aldıklarını belirterek, bunların 6'sının finale kaldığını söyledi.

GTO Başkanı Eyüp Bartık da yeni icatlar çıkarmak gerektiğini anlatarak girişimciliğin önemini belirtti.

Konuşmaların ardından finale kalan 6 girişimci adayı, projelerini tanıttı.
Kaynak: AA