'101. Yılında Çanakkale Savaşı Kitapları Sergisi' Açıldı

Sergide 19152015 yıllarında 15 farklı ülkede 8 dilde yayımlanmış 151 kitap yer alıyor.

Tarihçi-yazarlar Prof. Dr. Erhan Afyoncu ve Muzaffer Albayrak tarafından hazırlanan '101. Yılında Çanakkale Savaşı Kitapları Sergisi', Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesinde açıldı.

Almanya'nın Frankfurt kenti ve Katar'ın başkenti Doha'daki kitap fuarlarında düzenlenen 'Çanakkale Savaşı Kitapları Sergisi', Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle Türkiye'de ilk kez meraklısıyla buluştu.

Sergiye ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan Afyoncu, 'Bu sergi için Çanakkale Savaşı hakkında yazılan binlerce kitaptan 150 kitabı seçtik. Bu eserler, 8 ayrı dilde yazılmış ve Çanakkale Savaşı'yla ilgili az bulunan kitaplardır' dedi.

Çanakkale Savaşı üzerine yazılmış çok az kitabın olduğunu kaydeden Afyoncu, '1915 yılında hala savaş devam ederken yazılan kitaplar var. Bunların tamamı yabancı dillerde yazılmış kitaplar. Buradan görüyoruz ki biz tarih yazımında çok geç kalmış bir toplumuz. Bu zamana kadar bir kitap dışında yazılmış hatırat bile göremiyoruz. Bu kitapların tamamının Türkçeye çevrilmesi gerekiyor' diye konuştu.

Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Emin Arat da Çanakkale Savaşı'nı 'yok olmaya yüz tutmuş bir ülkenin ardından Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasına imkan tanıyan destansı bir mücadele' olarak tanımlayarak, bu savaşın, bir toplumun azimle nasıl bağımsızlığını kazanabileceğini gösterdiğini anlattı.

Bugüne kadar Çanakkale ile ilgili bilimsel ve sanatsal faaliyetler gerçekleştirildiğini anlatan Arat, dünya tarihinde böylesine yeri olan Çanakkale Savaşı'nın 101. yılında böyle bir sergiyi açmaktan mutluluk duyduğunu belirtti.

Sergide, 1915-2015 yıllarında 15 farklı ülkede 8 dilde yayımlanmış 151 kitaba ait bilgi ve görseller yer alıyor.

Kaynak: AA