Kazakistan'dan Suriye Açıklaması

Kazakistan Dışişleri Bakanı İdrisov: '(Rus Büyükelçi Karlov'un öldürülmesi) Bu provokasyon Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin pekişmesine yansımamalıdır. Ayrıca Suriye krizinin çözülmesinde olumsuz arka plan oluşturmamalıdır'

Kazakistan Dışişleri Bakanı Erlan İdrisov, Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un silahlı saldırı sonucunda öldürülmesi provokasyonunun Türkiye-Rusya ilişkilerinin pekişmesine yansımaması ve Suriye krizinin çözümüne ilişkin olumsuz arka plan oluşturmaması gerektiğini söyledi.

İdrisov, ülkedeki diplomatik temsilcilere verdiği brifingin ardından yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Rus Büyükelçi Karlov'a düzenlenen saldırının bir provokasyon olduğunu vurguladıklarını anımsatarak, 'Bu provokasyon Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin pekişmesine yansımamalıdır. Ayrıca Suriye krizinin çözümünde olumsuz arka plan oluşturmamalıdır.' ifadelerini kullandı.

Suriye görüşmelerinin başkent Astana'da yapılmasına ilişkin henüz somut bir kararın alınmadığına işaret eden İdrisov, görüşmelerin Astana'da yapılmasının Suriye'de savaşan tarafların isteğine bağlı olduğunu dile getirdi. İdrisov, Suriye rejimi ile muhalefetin görüşmenin Astana'da yapılmasını istediği sürece Kazakistan'ın hiçbir zaman barışçıl inisiyatifleri reddetmeyeceğini belirtti.

Putin, geçen hafta Japonya ziyaretinde yaptığı açıklamada, Suriye krizini Astana'da görüşme konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile anlaştığını duyurmuştu.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev de Türkiye ve Rusya liderlerini ayrı ayrı arayarak, barışçıl görüşmeler için platform sağlamaya hazır olduğunu söylemişti.
Kaynak: AA