Wilson Hastası Kız Kardeşler Organ Nakliyle Hayata Tutundu

GAÜN Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesinde takipleri yapılan Wilson hastası kız kardeşler, Van ve Muğla'dan yapılan organ bağışlarıyla sağlıklarına kavuştu Başhekim Doç. Dr. Gülşen: 'Akraba evliliğinde oran kısmen artsa bile, akraba evliliği olmadan da Wilson hastalığı görülebilir. Diğer kardeşleri de hastalık açısından tarıyoruz' Esra Şeker: 'Yakınlarının organlarını bağışlayan ailelere çok teşekkür ederim. Sağ olsunlar, Allah, razı olsun. Bizi kurtardılar'

YETER ERDİNE - Gaziantep'te yaşayan Wilson hastası kız kardeşler, Van ve Muğla'dan bağışlanan karaciğerle hayata tutundu.

Henüz 14 yaşındayken rahatsızlanarak getirildiği Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesinde, vücudun çeşitli bölümlerinde bakır birikmesine neden olan kalıtsal bir hastalık olan Wilson hastalığı teşhisi konulan Esra Şeker, bir süre karaciğer yetmezliğiyle mücadele ettikten sonra Van'dan bir kişinin bağışlanan organı sayesinde sağlığına kavuştu.

Bu yıl da Esra Şeker'in evli ablası Büşra Mercimek'te (19) aynı rahatsızlık görülmesi üzerine organ arayışına girildi. Muğla'da geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybeden bir Alman vatandaşının organlarının bağışlanmasıyla hayata tutunan Mercimek, şimdi sağlıklı bir şekilde gelecek üzerine hayaller kuruyor.

GAÜN Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Murat Taner Gülşen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Esra Şeker'in (18) hastanelerinde 4 yıl önce tedavi altına alındığını ve Van'da vefat eden bir kişinin ailesinin organlarını bağışlama kararının ardından, nakledilen karaciğerle sağlığına kavuştuğunu söyledi.

Esra'nın ablası Büşra Mercimek'in (19) ise bu yıl rahatsızlandığını ve kendisinde de aynı hastalığın teşhis edildiğini dile getiren Gülşen, genetik bir hastalık olan Wilson hastalığının karaciğerde kendisini gösterdiğini ve sirozla sonuçlandığını aktardı.

Hastalığın karaciğer yetersizliğine yol açtığını kaydeden Gülşen, 'Bu hastalar bize geldiğinde tek tedavisi nakildi. Esra 4 sene kadar önce geldi. O zamanlar çok zayıf, ten rengi çok soluk, kötü bir tabloyla geldi. Kendisine Van'dan bir organ bağışı oldu. Sağ olsunlar, organ nakli ekibimiz, hızlı bir şekilde Van'dan o karaciğeri alıp hemen naklettiler. Kendisi 4 yıldır şu anda aramızda. Teni pırıl pırıl. Takip ediyoruz.' diye konuştu.

Büşra'nın da bir ay önce yapılan nakille sağlığına kavuştuğunu aktaran Gülşen, şunları kaydetti:

'Ona da Muğla'da yaşayan bir Alman vatandaşı karaciğerini bağışladı. Genç yaşta motosiklet kazası geçiriyor. Daha önce organlarını bağışladığını bildirdiği için, yakınlarının da izniyle organ naklini gerçekleştirdik. Büşra'ya nakil yapılalı bir ay oldu. Artık aramızda, yiyor, içiyor, şakalaşıyor. Gayet iyi düzeyde.'

Büşra ve Esra'nın annesiyle babasının akraba olduğunu anlatan Gülşen, şunları kaydetti:

'Akraba evliliğinde oran kısmen artsa bile akraba evliliği olmadan da Wilson hastalığı görülebilir. Büşralar 4 kardeş. Diğer kardeşlerini de hastalık açısından tarıyoruz. Onlar çocuk olduğu için çocuk hastalıklarında taranıyor. Taranması gerekir. Aksi halde üzücü sonuçlarla karşılaşılır. Aile Gaziantep'te ikamet ediyor. Test yapıyoruz ve siroz olmadan kurtarıyoruz onları. Ömür boyu ilaç alarak siroz olmadan kurtuluyorlar.'

- 'Organlarını bağışladı bizi mutlu etti'

Karaciğer nakliyle hayata tutunan Büşra Mercimek, sağlığına kavuşmanın sevincini yaşadığını dile getirdi.

Hastalığı boyunca zor günler geçirdiğini ifade eden Mercimek, 'Önce sürekli karın ağrım oluyordu. Kendimi iyi hissetmiyordum. Üzerimde yorgunluk, halsizlik oluyordu. Şimdi hiç öyle bir sorunum kalmadı. Çok şükür iyiyim. Bütün doktorlarımıza çok teşekkür ediyorum. Karaciğer bağışlayan o kişiye de Allah rahmet eylesin. Allah razı olsun. Organlarını bağışladığı için bizi mutlu etti. Ailesine de çok teşekkür ediyoruz.' diye konuştu.

Esra Şeker de zor bir ameliyat geçirdiğini belirterek, 'Şimdi çok şükür iyiyim. Doktorlarımız sağ olsun. Önce Allah, sonra doktorlar vesile oldular.' dedi.

Sağlığına kavuştuğu için mutlu olduğunu dile getiren Şeker, 'Daha önce çok zayıftım. Tenim sarıydı. Şimdi sağlıklıyım. Yakınlarının organlarını bağışlayan ailelere çok teşekkür ederim. Sağ olsunlar, Allah razı olsun. Bizi kurtardılar.' ifadesini kullandı.

Kaynak: AA