Kızılay Günlük 12 Bin Ünite Kan Toplayacak

Türk Kızılayı Genel Başkanı Kınık: 'Günlük 10 bin ünite civarında kan topluyoruz. Bu rakamı yaklaşık 12 bin üniteye çıkaracağız, 250 noktayı da 300'e doğru taşıyacağız' 'Sağlık Bakanlığımız ile çalışmalarımız devam ediyor. Bin 200 civarında hastaneden 39'u geçici kan bankası ruhsatına sahip ve onların kendi kanlarını toplama hakları var. Ama bunlar da peyderpey Kızılaya geçecek. Dolayısıyla Kızılay olarak topladığımız kan 3 milyon üniteye çıkacak'

AYŞE YILDIZ - Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, Kalkınma ve Sağlık Bakanlıkları ile yürütülen altyapıya yönelik çalışmalarla Türkiye'de 300 noktada günlük 12 bin ünite kan toplayacaklarını söyledi.

Kınık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kan bağışları konusunda bu yıl hedeflerini tutturduklarını, 2 milyon 100 binden fazla ünite kan topladıklarını ifade etti.

Gelecek yıl Türkiye'de toplanan kanın tamamına yakınını Kızılay aracılığıyla toplayacaklarını belirten Kınık, 'Yaklaşık 2,7 milyon ünite kanın tamamını Kızılay aracılığıyla toplamayı hedefliyoruz. Bu konuyla ilgili Sağlık Bakanlığımız ile çalışmalarımız devam ediyor. Bin 200 civarında hastaneden 39'u geçici kan bankası ruhsatına sahip ve onlar kendi kanlarını toplama hakları var. Ama bunlar da peyderpey Kızılay'a geçecek. Dolayısıyla yaklaşık 3 milyon üniteye çıkacak önümüzdeki yıllarda Kızılay'ın toplamış olduğu kan.' diye konuştu.

Kan toplamanın yanı sıra plazma fraksinasyonu konusunda da yatırım yapılacağını ifade eden Kınık, plazma fraksinasyon ihalesinin SGK tarafından bu yıl içerisinde gerçekleştirileceğini anlattı.

Kızılay'ın, Kalkınma Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı ile altyapı desteği noktasında da çalışmalarını tamamlamak üzere olduğunu vurgulayan Kınık, 'Kızılay, Türkiye'de her gün 250 farklı noktada kan bağışı topluyor. Günlük 10 bin ünite civarında kan topluyoruz. Bu rakamı yaklaşık 12 bin üniteye çıkaracağız, 250 noktayı da 300'e doğru taşıyacağız.' dedi.

- 'Düzenli bağışçı oranı yüzde 3,5'lerde'

Kızılay'ın 17 bölgede kan merkezi olduğuna değinen Kınık, ihtiyacın toparlanamadığı en önemli merkezlerin Marmara ve İstanbul olduğunu dile getirdi.

Özellikle gelişmiş ülkelerde düzenli bağışçı oranlarının nüfusun yüzde 5'i oranında olduğunu bildiren Kınık, şöyle konuştu:

'Türkiye'de bu oran yüzde 3,5'lerde, yani düşük. Türkiye genelindeki ihtiyacımızı, Marmara bölgesi dışında genelde sağlıyoruz. Herkes kendi bölgesindeki ihtiyacını karşılayabiliyor ama Ege ve Marmara bölgesinde düzenli bağış oranımızı, özellikle gençlerdeki düzenli bağış oranımızı artırmak için birtakım çalışmalar yürütüyoruz. 18-65 yaş arası sağlıklı her erkek yılda 4 kez, sağlıklı her kadın yılda üç kez kan verebilir. Verdikleri kanın onların sağlığı açısından herhangi bir mahsuru olmadığı gibi olumlu tesirleri vardır.'
Kaynak: AA