Filipinler Devlet Başkanı Duterte'nin Çin Ziyareti

Çin'in Filipinler ile askeri işbirliği karşılıklı menfaate dayalı olacak.

Çin, Filipinler ile karşılıklı menfaate dayalı askeri işbirliği yapacak.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying, olağan basın toplantısında Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte'nin ziyaretine ilişkin yaptığı açıklamada, Filipinler'in Çin ile ortak askeri işbirliği ve ekipman teminine açık olduğunu duyurmasına ilişkin, iki ülke arasında yapılacak askeri işbirlliğinin ortak menfaate dayalı olacağını ifade etti.

Çin ve Filipinler arasında barışçıl temele dayalı birçok askeri işbirliği yapıldığını hatırlatan Hua, ikili ilişkilerin gelişmekte olduğu Filipinler ile bu tarz yeni ortaklıkların ortak menfaate dayalı olacağını kaydetti.

Daha önce yaptığı açıklamalarla benzer şekilde Çin ziyareti öncesinde de verdiği demeçte Rodrigo Duterte, ABD ile askeri işbirliklerine artık izin vermeyeceğini yineleyerek, Çin ve Rusya ile bu konuda işbirliğine açık olduğunu söylemişti.

Duterte, uyuşturucu çeteleri ve kullanıcılarına yönelik politikasını eleştiren ABD yönetimiyle arasına mesafe koymuş ve askeri tatbikatlarını durduracağını açıklamıştı. Pekin yönetimi bu gelişmeyi askeri alan başta olmak üzere bir çok alanda fırsata çevirme arzusunda.

İkili ilişkilere sadece Güney Çin Denizi ekseninde bakılmaması gerektiğinin altını çizen Çin ayrıca, Filipinler ile ticaret, turizm ve yatırım gibi alanlarda da işbirliğini güçlendirmek istiyor.

Diğer yandan Çin'de bulunan Duterte'nin programına ilişkin ise Hua, konuk liderin yarın Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Başbakan Li Kıçiang ve Çin Ulusal Halk Meclisi Daimi Komitesi Başkanı Cang Dıciang ile temaslarda bulunacağını açıkladı.
Kaynak: AA