Güneş Enerjisine Büyük İlgi

Gelişmiş ülkelerin yapılarında geniş uygulama alanı bulunan güneş enerjisinden yararlanmanın önemi, Türkiye’de gittikçe artıyor ve uygulamalar, önemli derecede enerji tasarrufu sağlıyor. Temiz, yenilenebilir ve sürekli bir enerji kaynağı olan güneş enerjisinin önemini vurgulayan Solarex İstanbul Fuarı, çevre dostu çözümlerle, sektörü bir araya getirecek.

Güneş Enerjisine Büyük İlgi
Günümüzde, mimari alanda yaşanan gelişmeler neticesinde, insanların rahat, huzurlu bir ortamda çalışabilmeleri ve dinlenebilmeleri için doğal çevre ile uyumlu yeşil, temiz, nefes alınabilen ve güneş enerjisinden faydalanan binalar yapılıyor.

Bulunduğu coğrafi konum itibariyle güneş enerjisinden yararlanan birçok ülkeden daha fazla yararlanabilecek durumda olan ülkemizde, uzun dönemli kullanımlarda ilk yatırım maliyetini amorti eden güneş enerjisi sistemlerinin mimaride yaygınlaştırılması için çalışmalar yapılıyor. Böylece mimaride güneş enerjisinden yararlanılması ile binalar, enerji tüketen değil üreten duruma getirilerek, çevre kirliliği de önemli ölçüde önleniyor.

Ülkemizde güneş enerjisinden yararlanma uygulamalarının yaygınlaşması için, sivil toplum kuruluşlarına, mimar ve mühendislere, yerel yönetimlere, üniversitelere ve basın yayın kuruluşlarına önemli görevler düşüyor.

Güneş enerjili binaların yapılması ve yaygınlaştırılması sayesinde, inşaat sektöründe ihtiyaç duyulan enerji de minimum maliyetler sağlanıyor. İnşaat sektöründe elde edilecek enerji tasarrufunun başka sektörlere aktarılmasıyla ülke ekonomisinin de kalkınması sağlanıyor.

Hayatımızın vazgeçilmezi olan güneş sayesinde, teknolojik avantajların ve çevresel faktörlerin önem kazanmasıyla alternatif yakıt kaynaklarına olan önem hızla artıyor.

Enerji uzmanları, güneş ülkesi olan Türkiye’de evde alınacak basit önlemlerle, elektrik tasarrufu yapabileceğini belirtiyor.

Güneş panellerini çatılarına monte ederek, güneşin nimetlerinden faydalanan kullanıcılar, güneşle hem evlerini ısıtıyor hem topluyor isterlerse dağıtabiliyor. Fotovoltaik paneller güneş ışığından gelen doğrudan enerjiyi, hemen kullanabilen ya da akülerde depolayabilen elektrik enerjisine çeviriyor. Sıcak su üretiminde de kullanılabilen güneş enerjisiyle çalışan su ısıtıcıları ile evin sıcak su masrafı karşılanmış oluyor.

Güneş enerjisiyle çalışan açık alan ve bahçe aydınlatmaları da, diğer tasarruf yöntemleri arasında yer alıyor. Elektrik tesisatı gerektirmeyen güneş enerjili açık alan aydınlatmalarını, belediyeler, sokak aydınlatmalarında ve son zamanlarda trafik ışıklarında kullanıyor.

Yapıların ısıtılmasının dışında, insanlık tarihinin ilk yıllarından bu yana, tarım ürünlerinin, etin ve kışlık diğer besinlerin kurutulmasında da güneş enerjisi kullanılmaya devam ediyor. Kol saatleri, hesap makineleri gibi küçük ölçeklerde kullanılan güneş hücreleri, giderek daha geniş kullanım alanlarına yayılıyor. İlk büyük ölçekli kullanım alanı olan uzay çalışmalarında, uzay araçlarına enerji sağlamada güneş gözeleri en önemli gereç olmaya devam ediyor. Kullanım alanlarının yaygınlaşması ile fiyatlar da düşerken, günümüzde bu gözelerle çalışan otomobiller, güneş uçağı, elektrik santralleri de artmaya başlıyor.

Fotovoltaik güç sistemleri diğer elektrik enerjisi üretim sistemleri ile karşılaştırıldığında çok pahalı olarak görünseler de, yakın gelecekte güç üretimine önemli katkısı olabilecek sistemler olarak değerlendiriliyor ve konu üzerinde tüm dünyada yoğun araştırma ve çalışmalar sürdürülüyor.

Temiz, yenilenebilir ve sürekli bir enerji kaynağı olan güneş enerjisinin önemini vurgulayan Solarex İstanbul Fuarı, çevre dostu çözümlerle, sektörü bir araya getiriyor. 7 - 9 Nisan tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nde sektöre kapılarını açacak fuar, dayanıklı, güvenilir ve uzun ömürlü güneş pillerinin de sergileneceği bir etkinlik. Her evin, kendi enerjisini çatısına kurduğu güneş pilleri ile karşılayabileceği ve böylece maliyetlerin düşeceği bilincinin de anlatılacağı fuar, 9-10 ve 11. Salonlarda yapılacak.
Kaynak: İHA