Türksat 4B uzaya fırlatıldı

Türksat 4B uydusu, Kazakistan Baykonur Üssü’nden Türkiye saatiyle 23.40’ta uzaya fırlatıldı.

Türksat 4B uzaya fırlatıldı
Türksat 4B uzaya fırlatıldı
Fırlatmadan sonra yörüngeye yerleştirme ve yörünge testlerinin tamamlanmasının ardından aralık ayında devreye girecek Türksat 4B uydusu, ka bandı üzerinden internet erişimi için kullanılacak. Uydu ile hem kapasitemiz artacak hem de uydu üzerinden internet kullanımı yaygınlaşacak.

HANGİ BÖLGELERİ KAPSAYACAK
4B haberleşme uydusu, Baykonur'dan fırlatılmasının ardından, 50 derece doğu yörüngesinde teslim alınacak ve Türkiye'nin 50 derecede işletilecek ilk uydusu olacak. Türksat 4B uydusu, Avrupa, Asya, Afrika, Ortadoğu ile Türk Cumhuriyetlerini kapsayacak.

Türksat 4B uzaya fırlatıldı

DAHA UYGUN MALİYETLİ, YÜKSEK HIZLI İNTERNET
Türksat 4B uydusunda yer alan ka band ile daha uygun maliyet ile yüksek hızlı internet erişimi sağlanacak ve toplam 3 Gbps veri haberleşme kapasitesi artışı sağlanacak.

Türksat 4B uzaya fırlatıldı

Türksat 4B uydusunun üretimi 4 Haziran 2014'te tamamlanmış, Baykonur Uzay Üssü'nde proton roketinde başka uyduların fırlatılması sırasında meydana gelen arızalar nedeniyle fırlatma işlemleri durdurulmuş, Türksat 4B için de 16 Ekim 2015 tarihi belirlenmişti.

Türksat 4B uzaya fırlatıldı


İlk sinyal 9 saat sonra
Fırlatmadan 9 saat 13 dakika sonra ilk sinyalin alınması planlanan uydunun kontrolü, Gölbaşı Uydu Yer İstasyonu'na devredilecek ve buradan gönderilecek komutlarla uydu, 48 gün boyunca performans testlerine tabi tutulacak.

Türksat 4B uydusunun manevra ömrü 30 yıldan fazla olacak.

Uydunun özellikleri
Türksat 4B, Türkiye'nin yanı sıra Avrupa, Afrika, Orta Doğu, Asya ile Türk Cumhuriyetlerini kapsayacak.
Yaklaşık 5 ton ağırlığa sahip uydu, Japonya'da Türk mühendislerin de katılımıyla üretildi.
Türksat 4A ve 4B uydularının yapımında görev alan 14 Türk mühendis, Türkiye'nin ilk yerli haberleşme uydusu Türksat 6A'nın yapımında da çalışıyor.
Kaynak: İHA