Cem Vakfı Başkanı AİHM'nin Cemevi kararını değerlendirdi

Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi AİHM'nin Cemevi kararını değerlendirdi.

Cem Vakfı Başkanı AİHM'nin Cemevi kararını değerlendirdi
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi AİHM'den Türkiye'deki cemevleriyle ilgili önemli bir karar çıktı. Cemevlerinin ibadethane olduğuna dikkat çeken mahkeme diğer ibadethanelerden elektrik parası alınmayıp cemevlerinden alınmasının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 'ayrımcılıkla' ilgili maddesine aykırı olduğuna karar verdi.

NTV'de canlı yayına katılan Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan mahkemenin verdiği kararı değerlendirdi.

Bu kararın yalnız Alevilerle ilgili olmadığını söyleyen İzzettin Doğan 'Bu karar İfade ettiği içeriğiyle hem düşünce özgürlüğünün hem de vicdan özgürlüğünün ne şekilde uygulanması gerektiğine dair çok açık çok net kıstaslar da beraberinde getiriyor' dedi.
 
İzzettin Doğan şunları söyledi; bugüne kadar savunduğumuz gibi mahkeme diyor ki; bu mesele dini ve teoloji meselesi değildir. Düşünce özgürlüğü, din ve vicdan özgürlüğü her hangi bir dinin şu ya da bu şekilde tartışılarak bir takım ilkelerinin savunulduğu ya da reddedildiği bir olay değil, bu doğrudan insanın insan olarak temel inanma hakkı, inancını dilediği gibi dilediği şekilde ve dilediği yerde icra etme hakkıdır. Bu durum tüm düşünce ve inançları kapsıyor.