Hayata Yapay Kalple Tutunuyor

ANTALYA - İstanbul'da yaşayan ve geçirdiği 3 kalp krizi sonrası son dönem kalp yetmezliği rahatsızlığı yaşayan 52 yaşındaki Cabir Demirbaş, 1 yıl önce takılan yapay kalp cihazı ile normal hayatına döndü.

Kalp nakli bekleyen hastaların yapay kalp ile hayata tutunabildiklerini anlatmak amacıyla Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde basın toplantısı düzenlendi.

İstanbul'da yaşayan ve 1 yıldır yapay kalp ile hayatını sürdüren Demirbaş, toplantıda yaptığı konuşmada, ilk kalp krizini 32 yaşında geçirdiğini, bir damarının tamamen kapandığını söyledi.

9 yılda 3 kalp krizi geçirdiğini, son kriz sonrası son dönem kalp yetmezliği sorunu yaşamaya başladığını anlatan Demirbaş, riskli olduğu için ameliyat olamadığını, İstanbul'daki doktorunun kendisini Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesini önerdiğini kaydetti.

Tam 1 yıl 10 gün önce Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ömer Bayezid'in başkanlığındaki ekip tarafından kendisine yapay kalp takıldığını belirten Demirbaş, "Umutların sona erdiği dönemde yapay kalple hayata yeniden "Merhaba" dedim, ameliyattan 3-4 ay sonra da normal hayatıma döndüm" dedi.

Ameliyattan önce yürümekte bile zorluk çektiğini dile getiren Demirbaş, İstanbul'da taksicilik yaptığını, ameliyattan sonra herhangi bir sorun yaşamadığını kaydetti.

Yapay kalp cihazının içinde ancak bataryasının dışarıda olduğunu ifade eden Demirbaş, "Kalbimi, omzuma taktığım cihazla kontrol edebiliyorum" diye konuştu.

Kalp nakli bekleyen hastalara yapay kalp cihazını öneren Demirbaş, hayatlarını bu cihazla rahatlıkla sürdürebileceklerini bildirdi.

-2 yılda 57 hastaya yapay kalp cihazı takıldı

Prof. Dr. Bayezid ise kalp yetmezliği sorununun en önemli ölüm sebepleri arasında yer aldığını söyledi.

Son dönem kalp yetmezliği aşamasına gelen hastaların yarısının yeterli organ bağışı olmaması nedeniyle hayatını kaybettiğini vurgulayan Bayezid, Türkiye'de son dönem kalp yetmezliği aşamasında bulunan 5 bin hastanın olduğunu, bunların 350'sinin organ bekleme listesinde yer aldığını belirtti.

Birçok hastanın kalp nakli olmayı beklerken hayatını kaybettiğine işaret eden Bayezit, yapay kalp cihazının ise hastalar için yeni bir umut olduğunu bildirdi.

Daha önceki dönemlerde hastaların nakil dönemine kadar yapay kalp cihazını kullandıklarını ancak teknolojinin ilerlemesiyle yapay kalp cihazlarının kalıcı hale geldiğini söyleyen Bayezid, "Cihaz dakikada 7 litre kan depolayabiliyor. Yapay kalp cihazı sadece 1,5 kiloluk bel çantası ve pilleriyle hastaya konforlu bir şekilde yaşama şansı sunuyor. Cihazın takıldığı hastaların yüzde 90'ından fazlası hayatta kalıyor ve normal yaşantılarını sürdürüyor" diye konuştu.

Akdeniz Üniversitesi'de son 2 yılda 57 hastaya yapay kalp cihazı taktıklarını anlatan Bayezid, cihaz takılan hastaların ilaç kullanmayı da bıraktıklarını, sadece kanı sulandıracak ilaç aldıklarını kaydetti.

Cihazın hem hastaları sağlıklarına kavuşturduğunu hem de ilaç kullanımı açısından ciddi oranda tasarruf sağladığını dile getiren Bayezid, "Kalp yetmezliği rahatsızlığında öncelikli tercihimiz tabi ki kalp naklidir ancak yeterli organ bağışı olmamakta. Bu nedenle alternatif olarak hastalara yapay kalp naklini öneriyoruz" dedi.

Toplantıya Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Türkay, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nursel Şahin ile Prof. Dr. Tülin Titiz de katıldı.

Kaynak: AA