Antmen: “sivas Olayları, İnsanlığa Karşı İşlenen Bir Suçtur”

İçel Barosu Başkanı Alpay Antmen, Sivas’ta 1993’te 37 kişinin yakılmasıyla sonuçlanan saldırının, cumhuriyetin kazanımlarına yönelik bir başkaldırı niteliğinde olduğunu belirterek, “Sivas olayları, insanların düşünce, inanç ve kimliklerinin hedef alınması nedeniyle insanlığa karşı işlenen bir suçtur.

Antmen: “sivas Olayları, İnsanlığa Karşı İşlenen Bir Suçtur”
Zaman aşımına da tabi değildir” dedi.

2 Temmuz Sivas olaylarının 20. yılında yazılı bir açıklama yapan Baro Başkanı Antmen, "Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri"ne katılan 37 insanın Madımak Oteli'nde yakılarak katledildiğini kaydetti.

“Kimin tarafından yaptırıldığı halen aydınlatılamayan bu saldırı, Cumhuriyetin kazanımlarına yönelik bir başkaldırı niteliğindedir” diyen Antmen, üzerinden yıllar geçmesine karşın diğer politik katliamlarda olduğu gibi Sivas'ta da bütün delillerin yok edildiğini ifade etti.

Olayın gerçek yönlendiricilerinin yargı karşısına çıkarılmadıklarını öne süren Antmen, “Bir şekilde tutulup yargılananlar kollanmış, hafif cezalarla göstermelik kararlar verilmiş bu şekilde yaralara ve yüreklere tuz ekilmiştir. Sivas Katliamı bugün hala toplumun vicdanında kanayan bir yara olarak duruyor. Durmaya da devam edecektir. Geçmişi kapatmaya ve unutturmaya çalışmakla değil, onunla yüzleşerek toplumsal barışı sağlayabileceğimiz unutulmamalıdır” ifadelerini kullandı.

Sivas davasının bitmemiş, hiç bir zaman da bitirilemeyecek bir dava olduğunun altını çizen Antmen, şöyle devam etti: “Sivas olayları, insanların düşünce, inanç ve kimliklerinin hedef alınması nedeniyle insanlığa karşı işlenen bir suçtur. Zaman aşımına da tabi değildir. Olayların sorumlularının ve 'derin devlet uzantılarının' insanların, inanç, düşünce, kimliklerinden dolayı birleştiren değil, ayrıştıran yönleri ön plana çıkartarak uygulamaya konulan senaryolar sonucunda 1 Mayıs 1977 Taksim katliamı, Çorum, Kahramanmaraş gibi birçok olay yaşanmıştır. Bu olaylarda da asıl suçlular ve bunların derin devlet bağlantıları bulunamamıştır. Bu bağlamda, dinsel ve mezhepsel ayırımcılıklar üzerine yapılan provokasyonların çok tehlikeli olduğunu ve bedelinin ülkemiz açısından çok ağır olabileceğini hatırlatmak isteriz.”
Kaynak: İHA