Ceviz Büyüklüğündeki Kist, Kapalı Ameliyatla Alındı

Antalya’da yumurtalığında 8 santimetrelik dermoid tümör (kist) bulunan hasta, Memorial Antalya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.

Ceviz Büyüklüğündeki Kist, Kapalı Ameliyatla Alındı
Dr. Zeki Salar tarafından gerçekleştirilen kapalı ameliyat ile sağlığına kavuştu.
Rahatsızlığı nedeniyle Memorial Antalya Hastanesi’ne başvuran Şefika Yıldırım, yumurtalığında 8 santimetre dermoid tümör olduğunu öğrendi. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Zeki Salar tarafından laparoskopik (kapalı yöntem) ile tümör alındıktan sonra sağlığına kavuşan Yıldırım, laparoskopik ameliyat sayesinde hızlı bir iyileşme gösterdiği söyleyerek teşekkür etti.

DERMOİD KİST YAŞAMI TEHDİT EDEBİLİR
Dermoid kistin en sık karşılaşılan ve en korkulan riskinin, yumurtalığın kendi etrafında dönmesi yani torsiyon olduğunu dile getiren Op. Dr. Zeki Salar, “Torsiyon varlığında yumurtalığa giden kan akımı azalacağı ya da kesileceği için bir süre sonra kangren meydana gelir. Bunun yanında ender de olsa dermoid kist patlayarak tehlikeli bir duruma yol açabilir. Kist patlaması aniden oluştuğunda genelde şok gelişir. Kistin içerdiği yağlı sıvı ve diğer dokular, karın zarını irrite ederek tehlikeli bir durum olan karın zarı iltihabına neden olabilir. Bazen ise küçük bir yırtık alanından yavaş bir sızıntı olur. Bu durum karın ağrısı ile beraber karın içinde şiddetli iltihap ve yapışıklıklara yol açabilir” dedi.

AMELİYATIN KAPALI CERRAHİ İLE YAPILMASI HASTAYA KONFOR SAĞLAR
Dermoid kistlerin tespit edildiğinde zaman kaybetmeden alınması gerektiğinin altını çizen Op. Dr. Salar, ameliyatın laparoskopik yani kapalı yöntemle yapılmasının hasta konforu açısından önemini vurguladı. Az da olsa enfeksiyon ve kanser riski taşıyabilen dermoid kistlerin alınmasında, laparoskopik yöntemin açık ameliyat yerine tercih edilmesi gerektiğini de anlatan Op. Dr. Salar, “Açık ameliyatlar, hastanın iyileşme süresinin uzaması ve vücudunda yara izi kalması gibi olumsuzlukların yanında, yumurtalıkların zarar görmesi ve yumurtalık sayısında azalmaya neden olabilmektedir. Böyle bir durum gebelik oluşumunu olumsuz etkileyerek, erken menopoza yol açabilmektedir. Laparoskopik ameliyatlarda bu gibi riskler söz konusu olmadığı gibi; hasta hızlı bir şekilde iyileşme göstererek günlük yaşamına geri dönebilmektedir” diye konuştu.

Kaynak: İHA