Çin’deki Depremde Pandalar Böyle Korktu

Çin’in güneybatısındaki Sichuan eyaletinin Ya'an şehrine bağlı Lushan ilçesinde meydana gelen 7,0 büyüklüğündeki depremde, pandaların nasıl korktuğu görüntüleri ortaya çıktı.

Çin’in devlet televizyonu CCTV’ye göre, Ya’an şehrinde bulunan Bifengxia panda merkezindeki pandalar deprem anında ağaçlara tırmanmaya çalışıyor. Görüntülerde ağaca tırmananların da korkudan inmediği görülüyor. Depremde bölgede bulunan 60 pandanın durumunun iyi olduğu da kaydedildi. Yetkililer, pandaların bulunduğu alanda depremden dolayı hasar gören bölümlerin onarıldığını da ifade etti.

-ÖLÜ SAYISI 193’E YÜKSELDİ-
Öte yandan bugün açıklanan resmi rakamlara göre, depremde ölenlerin sayısı yerel saatle 06.00 itibariyle 193'ye yükseldi. Depremde ayrıca 25 kişiden de haber alınamıyor. Yaralı sayısı ise 12 bin 211.Yaralılardan bininin durumunun ciddi olduğu da kaydedildi.
Deprem nedeniyle bölgeye 19 bin asker ve polis gönderildi. Askerler, 24 bin kişinin tahliyesine ve kurtarma çalışmalarına katılıyor.
Öte yandan 150 bin nüfuslu Tianquan ilçesinde depremden etkilenen 100 bin kişi için 12 bin 110 çadır, 17 bin 100 battaniye, 200 jeneratör ile el feneri, branda, yağmurluk, pirinç, yemeklik yağ ve şişe suyu gibi yardım malzemesine ihtiyaç duyulduğu ifade edildi.
Deprem bölgesinde şu ana kadar 3 bin 407 artçı sarsıntı yaşandığı belirtildi. Bunlardan 5-5,9 arasında dört, 4-4,9 arasında 21, 3-3,9 arasında ise 75 artçının olduğu açıklandı.
Bu arada Çin Hava Kuvvetleri, bölgeye yedi hava yardım ve dört ulaştırma operasyonu gerçekleştirerek, 17,1 ton şişe suyu, hazır makarna ve diğer gıda maddeleri gibi yardım malzemesi bıraktı.
Depremde, 72 saat sonra enkazdan sağ çıkarılma ihtimalinin hemen hemen olmadığı da kaydediliyor ancak Lingguang ilçesinde arama-kurtarma çalışmalarının halen devam ettiği bildirildi.

Depremden sonra bölgeye yağan yağmurun da heyelanları tetiklediği belirtilirken, depremden 1,72 milyon kişinin etkilendiği açıklandı.
Bölgeden gelen son haberlere göre, Qionglai bölgesinde 69 yaşındaki bir erkek, depremden 52 saat sonra sağ olarak çıkartıldı.