Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Asa'nın Açıklaması

Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, "İlk üç aylık periyotta, ihracat miktarımızın yüzde 85 oranında artmış olması, toplamda 30 milyon dolar ihracat hedefimize ulaşacağımızı göstermektedir" dedi.

Asa, Başköy'de Birliğe ait tesislerde düzenlenen Olağan Mali Genel Kurulda, 2012-2013 kampanyasının son dilim ödemesini 19 Nisan'da yapıldığını, rekor tutarlı ödemelerin tamamının bir kuruş kredi kullanmadan, Birliğin öz kaynaklarından karşılandığını belirtti.

Ortakların geçen yıldan kalan 4,5 milyon liralık kredi borçlarının da ertelendiğini anlatan Asa, uzun bir aradan sonra 2011'de başlatılan ürün vadeli gübre satışlarının devam ettiğini ve şimdiye kadar yaklaşık 6 milyon liralık kredi kullandırıldığını ifade etti.

Asa, zirai ilaç ve gübre alımları için tahsis edilen ve en alt limiti 600 lira olarak belirlenen kredilere ilaveten borcu ertelenen ortaklar da dahil olmak üzere 500 lira daha seyyanen ek kredi limiti tahsis edildiğini bildirdi.

Birliğin, bir yandan üreticinin ürününü modern yöntemlerle ambalajlayıp zorlu piyasa koşullarında değerlendirmeye çalışırken diğer yandan ürün kalitesinin artırılması, hat kapasitelerinin yükseltilmesi, kayıpların önlenmesi ve maliyetlerin düşürülmesi için entegre tesislerde modern üretim yöntemlerine uygun yatırımlar yaptığını dile getiren Asa, Ar-Ge çalışmalarıyla farklı damak tatlarına uygun ürünlerin yanında ambalaj çeşitliliği konusunda da çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

-"Günlük kazançlar değil, sürekli kazançlar düşünülmeli"-

Asa, Ar-Ge çalışmaları sonucu tuz oranı yüzde 2,5 seviyelerine indirilmiş gold, kuru sele, düet, sirkeli çizik, yeşil ve siyah zeytin çeşitlerinin yurt içi ve yurt dışı pazarlarda daha çok aranır hale gelmesinden gururlandıklarını belirterek, şöyle konuştu:

"2004 yılında birlik borçlarının tasfiyesi sürecinde oluşan 35 milyon lira civarındaki vergi cezası, yönetim ve denetim kurullarımızın yoğun çalışmaları ve yapmış olduğu üst düzey görüşmeler neticesinde silinmişti. Ayrıca 2007'de ürün bedeli ödemeleri için kullanılan ve faiziyle yaklaşık 100 milyon lirayı bulan Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu borcunun, yönetim kurulumuzca yapılan girişimler, Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü ve Gümrük Ticaret Bakanlığımızın katkıları ile çıkan yasa doğrultusunda 40 milyon liralık kısmı da silinmiştir. Borcumuzun kalanı ise faizsiz olarak 15 yılda eşit taksitler halinde ödenecektir."

Daha fazla ürün alan, satan, yatırım yapan ve dünya markası haline gelen bir Marmarabirlik için birlik ve beraberliğin bozulmaması gerektiğini vurgulayan Asa, günlük kazançların değil, sürekli kazançların düşünülmesini istedi.

Birliğin, yurt içi ve yurt dışı satışlarında geçen yılın ilk üç aylık dönemine göre bu yılın aynı döneminde yüzde 30 artış olduğunu söyleyen Asa, şunları kaydetti:

"Satış miktarımız ilk üç ayda yaklaşık 8 bin ton seviyelerine ulaşmıştır. Ayrıca Avrupa'da yapmış olduğumuz yapısal değişikliklerle tek bayilik sistemi kaldırılmış ve 11 bayi ile çoklu bayilik sistemine geçilmiştir. Bunun yanında 42 ülkeye ihracat yapılmakta olup, ihracat hedefimizi de 6 bin 500 ton olarak belirlemiş bulunmaktayız. İlk üç aylık periyotta, ihracat miktarımızın yüzde 85 oranında artmış olması, toplamda 30 milyon dolar ihracat hedefimize ulaşacağımızı göstermektedir."

Daha sonra, 2011-2012 iş yılını kapsayan toplantıda, yönetim ve denetim kurulunun çalışmaları oy birliğiyle kabul edildi.

Muhabir: Haluk Yüksel

Yayıncı: Sedat Gök
Kaynak: AA