Zeytinde Hasat Şenlikle Başladı

Yıllarca tütün diyarı olarak anılan Akhisar ilçesi, 12 milyonluk zeytinağacı varlığıyla, son 10 yılda yeşil zeytinde Türkiye'nin yüzde 70'ini, siyah zeytinde yüzde 30'unu, toplam sofralık zeytinde ise yüzde 25'ini karşılar hale geldi. 250 işletmenin bulunduğu ilçe, 36 ülkeye zeytinyağı ve sofralık zeytin ihracat ediyor


Zeytincilik sektörü, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın katılımı ile Ege Bölgesi'nin ilk hasadını sofralık zeytin üretiminin başkenti Akhisar'da buluştu. Akhisar Ticaret Borsası'nın evsahipliğinde yapılan "Akhisar 5. Zeytin Hasat Şenliği"ne, Akhisar Kaymakamlığı, Akhisar Belediyesi, Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası, Akhisar Ziraat Odası, Ekonomi Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye İhracatçılar Meclisi, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği, Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi ve Zeytindostu Derneği destek veriyor.

Ege'nin geleneksel tarım ürünlerinden zeytinde 2013-2014 döneminin ilk hasadı, Akhisar Zeytinliova'da Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın katılımı ile yapıldı. Meridyen Gıda'da yapılan açılış konuşmalarının ardından dualarla zeytinler dalından hasat edildi.

Açılışta konuşan Akhisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Alper Alhat, Türkiye'nin sofralık zeytin üretiminin yaklaşık yüzde 20-25'lik bölümünün Akhisar ve çevresinde yetiştirildiğini söyledi.

İlçede kurulu 250 zeytin işleme tesisinin bulunduğunu belirten Alhat, 2013-2014 sezonu için rekolte çalışmalarında Akhisar'da 75 bin ton sofralık zeytin, 10 bin ton zeytinyağı rekoltesinin beklendiğini ifade etti.

Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Yılmaz ise ilçede 12 milyon zeytin ağacının olduğunu hatırlatarak, 200 tonluk ürünle Akhisar'ın zeytinin başkenti olduğunu dile getirdi. Yılmaz, "Önemli bir ürünü korumak ve tanıtmak için yoğun bir mesai harcıyoruz. Hasat şenliği de bunun bir parçası. Ayrıca, fuarlara katılıyoruz. Akhisar'da zeytin olduğunu, Akhisar'ın ağaç sayısı ve üretimi ile ülkemizin başkenti olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. Bunları yaparken zeytinciliğin sorunlarını yok saymıyor, sorunlarını ve çözüm önerilerini her platformda dile getiriyoruz" dedi.

TABLO

AKHİSAR'IN 2012-2013 İHRACAT RAKAMLARI

Tür Miktar Tutar

Siyah zeytin 9.000 9 milyon

Yeşil zeytin 1.000 1.7 milyon

Zeytinyağı 1.425 6.5 milyon

Kaynak: AA