Arap-arami Süryani Birliği'nden Davutoğlu'na Çağrı

Arap-Arami Süryani Birliği Başkanı Mim Yavuz Binbay, Suriye'de kaçırılan Halep-İskenderun Ortodoks Metropoliti Pavlus Yazıcı, Halep Süryani Ordoks Metropoliti Yuhanna İbrahim ile Deyr Mar Musa Rahibi Paolo Dall'Oglio için Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun devreye girmesini istediklerini söyledi.


Binbay, Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti Lokali'nde düzenlediği basın toplantısında, kaçırılan metropolitler için uluslararası alanda imza kampanyası başlattıklarını bildirdi.

Kampanyaya yüzlerce kurum, kuruluş ve şahsiyetin destek verdiğini belirten Binbay, şunları söyledi:

"Halep ve İskenderun Ortodoks Metropoliti Pavlus Yazıcı ve Halep Süryani Ortodoks Metropoliti Yuhanna İbrahim ile Deyr Mar Musa Rahibi Paolo Dall'Oglio'nun kaçırılması olaylarının hala açıklığa kavuşturulmaması bizi tedirgin etmektedir. Savaşlarda bile din kurumları özel bir konuma, bir nevi dokunulmazlığa sahipken böyle bir olayın vuku bulması kabul edilemez. Başta ABD, AB ve Rusya devletleri olmak üzere, etkisi olacağına inandığımız Türkiye, İran, Suudi Arabistan, Katar ve etkisi olabilecek diğer tüm devletleri ve diplomatik misyonlarını, Papa 1. Francesco, İslam Birliği Teşkilatı ve diğer dini kuruluşları etkin girişimlerde bulunmaya çağırıyoruz."

Binbay, Lübnan'da kaçırılan pilotların Türkiye'ye sağ salim bir şekilde getirildiğini anımsatarak, "Sevindirici olan bu olayın kaçırılan metropolitler için de yapılmasını istiyoruz. Bu olayda aktif rol oynayan Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun da kaçırılan metropolitler için devreye girmesini özellikle istiyoruz" dedi.

Binbay, aralarında İsveç İşkenceye Karşı Hristiyan Örgütü,Mardin Deyrulzafaran Manastırı Metropoliti Saliba Özmen, Hollanda Süryani Demokratik Birliği Yöneticisi Fikri Aygur, İsviçre Fribourg Üniversitesi Rektörü Patrice Meyer Bisch gibi kişi ve kuruluşlarının destek verdiği 10 binlerce imzayı, Türkiye, ABD, Rusya, İran, Suudi Arabistan, Katar ve AB ülkeleri devlet başkanlarının yanı sıra Papa 1. Francesco, İslam Birliği Teşkilatı ve Diyanet İşleri Başkan'lığı'na göndereceklerini bildirdi.

Kaynak: AA