Güneydoğu'dan geçen yıl 903 milyon 429 bin dolarlık halı ihracatı yapıldı

Güneydoğu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Selahattin Kaplan, geçen yıl 903 milyon 429 bin dolarlık halı ihracatı yapıldığını söyledi. Kaplan, 2009

Güneydoğu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Selahattin Kaplan, geçen yıl 903 milyon 429 bin dolarlık halı ihracatı yapıldığını söyledi. Kaplan, 2009 yılının aynı dönemine göre yüzde 21,1'lik bir artış gösteren ihracatın büyük bir bölümünün Ortadoğu ülkelerine yapıldığını kaydetti.

Selahattin Kaplan yaptığı açıklamada, bölgenin 2010 yılı ihracat rakamlarını değerlendirdi. Kaplan, bölge ihracatının Ocak-Aralık 2010 döneminde ülke grupları dağılımında ilk sırayı yüzde 35,5'lik pay ve toplam 320 milyon 568 bin dolarlık ihracat ile Ortadoğu ülkelerinin aldığını belirtti. İkinci sırada yüzde 20,1'lik pay ve toplam 182 milyon 21 bin dolarlık ihracat ile Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin olduğunu bildiren Kaplan, üçüncü sırada ise yüzde 11,7'lik pay ve toplam 106 milyon 19 bin dolarlık ihracat ile Türk Cumhuriyetlerinin bulunduğunu ifade etti. Kaplan, diğer Avrupa ülkelerine yönelik ihracatta da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 98,7, Amerika ülkelerine de yüzde 75,4'lik artış olduğunu kaydetti.

Kaplan, ülkelere yönelik ihracatta ilk sırada yüzde 13,3 pay ile Suudi Arabistan'ın ikinci sırada yüzde 10,9 pay ile Irak'ın, üçüncü sırada ise yüzde 8,5 pay ile ABD'nin yer aldığını dile getirdi. İran, Afganistan ve Kuveyt'e yönelik ihracatın geçen yıla göre yüzde 100'ün üzerinde arttığını vurgulayan Kaplan, toplam 110 ülkeye halı ihracatı yapıldığını aktardı.

2010 yılında 903 milyon 429 bin dolar olan bölge halı ihracatının 2011 yılında yüzde 15 artışla 1 milyar 38 milyar 943 bin dolara ulaşacağını tahmin ettiklerini söyleyen Kaplan, şunları kaydetti: "2009 yılının aralık ayında faaliyete geçen Güneydoğu Halı İhracatçıları Birliği, sektörel politikaların belirlenmesi ve geliştirilmesi, ihracat, üretim, ambalaj ve kalite standartlarının uluslar arası normlara görev tespiti ile birlikleri arasında uyum ve koordinasyonun sağlanması amacına yönelik sektör kurulu çalışmalarına başlamıştır. İlk etapta, Türkiye genelinde makine halıcılığı sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin envanterini, kapasitelerini, yapılarını, sektör içinde yaşamış oldukları sorunları ve bu sorunlara yönelik çözüm önerilerini, gelecek projeksiyonları ve potansiyellerini ortaya çıkarmak üzere alanında uzman öğretim görevlileri tarafından kapsamlı bir anket hazırlandı. Birliğimiz koordinatörlüğünde, Gaziantep Üniversitesi, Zirve Üniversitesi ve İpekyolu Kalkınma Ajansı katkılarıyla yürütülen bu çalışmanın önümüzdeki aylarda tamamlanması bekleniyor. Bu çalışmanın sektöre yararlı hizmet vereceğini düşünüyoruz."