Muğla'da Yeşilay Haftası Etkinlikleri

Yeşilay Muğla Temsilcisi Muhittin Turgut, amaçlarının sağlıklı bir neslin ve toplumun oluşmasına zemin hazırlamak olduğunu belirterek öğrencilere bazı tuzaklara düşmemeleri için sürekli uyarılar yapıldığını kaydetti

  Yeşilay Muğla Temsilcisi Muhittin Turgut , amaçlarının sağlıklı bir neslin ve toplumun oluşmasına zemin hazırlamak olduğunu belirterek öğrencilere bazı tuzaklara düşmemeleri için sürekli uyarılar yapıldığını kaydetti .
Yeşilay Muğla Temsilcisi Muhittin Turgut , " Tütün ve ürünleri : Genelde sigara imalatı ile tüketilen bu yasal zehirde 4 binden fazla zararlı madde olup ülkemizde her sene 70 ile 110 bin insanımızın ölümüne sebep olmaktadır . Yürürken içilen sigara kalp krizi riskini arttırıyor .
Alkollü içecekler ; Alkollü içecekler asla bir gıda maddesi olmadığı gibi , iştah açıcıda değildir .
Uyuşturucu felaketi : Uyuşturucu maddeler beyin ve akıl sağlığının en önemli düşmanıdır . Ölüm isteği , delilik , intihar gibi etkinliği olmaktadır . Doping ve uyku hapı ; ' Ne olursa olsun , yeter ki başarılı olayım ' diyerek doping alanlarda bağımlılık yapıp ölüm riskine kadar götürmektedir . Kumar afeti ; Psikolojik bir bozukluk olarak görülen kumar tutkusu beyinde hormon noksanlığına neden olup aile felaketine sürüklemektedir . Gazlı içecekler : Bazı içeceklerde karamalize ( yanmış şeker ) kafein olduğu yazılıdır . Ambalajında ' soğuk içilir ' yazılı olup lezzetlidir , faydalıdır , vitaminlidir diye bir açıklama olmayan bu tür içecekler asitli olup bağımlılık yapmaktadır . Televizyon bağımlılığı ; Eğitim içeriği olmayan televola gibi faydasız yarışmalar bağımlılık yapan tuzaklardır . İnternet kafeler : Son zamanlarda her köşede açılan eğitim amaçlı olmasına rağmen değişik zararlı alışkanlıklara neden olup tutsak ve yanlış davranışlara yönlendirmektedir . Rimel , far , fondoten gibi makyaj ürünlerinin erken yaşlarda kullanmaya başlayanlarda ; kanser , kısırlık ve hormon dengesizliğine yol açabileceği bildirilmektedir . Doğal tarımla elde edilen gıdalar yerine fastfood , cips gibi geleneksel beslenmemizde yeri olmayan yiyeceklerde açlığı giderme alışkanlığı obezite hastalığına neden olmaktadır " dedi .
Turgut , açıklamasında çevreyi kirletme alışkanlıkları konusunda da şunları söyledi :
" Çevre bizim değil biz çevreye aitiz . Çevremize attığımız her atık doğanın dengesini bozmaktadır . Bu çöplerin içerdikleri kimyasal maddeler doğaya zarar veriyor .
Kağıt mendil : Buruşturulmamış kağıt mendil nemli ortamda ancak 1 ayda yok oluyor . Buruşturulmuşsa yok olması daha uzun süre alıyor . Ciklet : Çiğnenmiş bir ciklet ışık , nem ve oksijenin etkisiyle ancak 5 yılda doğada eriyor . Alüminyum kutu : Bira ve kola gibi içeceklerin alüminyum kutularının doğada yok olması ise 6 ay sürüyor . Çakmak : Madeni kısmı 2 yıl , plastik kısmı 100 yılda doğada yok oluyor . Otobüs Bileti : Ancak 3-4 ayda yok oluyor . Serin yerde süre 6 aya çıkıyor . Sigara izmariti , kibrit : Filtresiz , sigara izmariti toprağa düşerse 3-4 ayda , toprakta değilse 1-2 yılda yok oluyor . Denize atılan sigara izmariti ise sudaki oksijeni yok ediyor "