Van Gölü'ne Giren Çocuklarin Saçlari Sari Oldu

Dünyanin en büyük sodali gölü olan Van Gölü’nde yaz tatili boyunca yüzen çocuklarin saç renklerinin sariya dönmesi herkesi sasirtmaya devam ediyor.

Van Gölü'ne Giren Çocuklarin Saçlari Sari Oldu
Van Gölü’nün kiyisinda yasayan çocuklar yaz tatili boyunca serinlemek için gün boyunca göle giriyor. Yüksek oranda sodali suyun ve günesin etkisiyle gölde sürekli yüzen çocuklarin saç rengi ise sariya bürünüyor. Yaz aylarinda gölün sodali suyunda saçlari etkilenen çocuklarin kis aylarinda tekrar kendi rengine dönüyor. Gölde az yüzen çocuklarla gölde daha fazla yüzen çocuklarin saç renklerinde ise farklilik bulunuyor.

“Saçlarimiz sararsin ama vücudumuz yanmasin”

IHA muhabirine konusan Van Yüzüncü Yil Üniversitesi (Van YYÜ) Dursun Odabasi Tip Merkezi Dermatoloji (Cildiye) Ana Bilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Hatice Uce Özkol, Van Gölü’nde yüzen çocuklarin saç ve kirpik renklerinin sari oldugunu belirtti.

Bunun en önemli nedeninin sodali suyun açici etkisi oldugunu ifade eden Prof. Dr. Özkol, “Çocuklar uzun süre maruz kalinca bu açici etkilerden dolayi saçlari sarariyor. Kisa dogru tekrar normale dönüyor. Çocuklar için herhangi bir zarari yok. Tabi çocuklarin cildinin yanmamasi lazim. Vücutlarini korumalari lazim. Her bir yanik cilt kanseri riskini arttirir. O açidan saçlarimiz sararsin ama vücudumuz yanmasin diyoruz” dedi.



“Sari olunca daha popüler oluyorlar”

Çocuklarin günes kremi kullanmasini ve günes isinlarinin dik oldugu saatlerde yüzmemesi gerektigi konusunda uyarida bulunan Özkol, sözlerini söyle sürdürdü:

“Yasli hastalarimizda görüyoruz, hepsinin çocukluk çaglarinda günes maruziyeti var. Bu günes maruziyetini en aza indirmek, bu yaniklari en aza indirmek için aileleri uyarmak gerekiyor. Çocuklarimizi göle sokalim ama onlari günesten koruyalim, ileri yaslarda kanser riskini azaltmak için. Sarisin olmalarinin tabii ki avantaji var. Biliyorsunuz Dogu Anadolu’da sarisin az, bir Karadeniz gibi degil, sari olunca daha popüler oluyorlar. Çocuklar özellikle saçlarini sarartmak için daha sik göle giriyorlar. En büyük sebebi rakim, günes ve sodadir.”

Yaz tatili boyunca göre girdiklerini ifade eden çocuklar ise kisin esmer olduklarini, yazin ise sarisin olduklarini kaydettiler.
Kaynak: İHA