Bakan Kurum Açiklamasi 'Apartman Ve Sitelerde Elektrikli Araç Sarj Ünitelerinin Yayginlasmasini Kolaylastiriyoruz'

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum, sosyal medya hesabinda yaptigi paylasimda, “Daha temiz bir çevre, çevre dostu bir ulasim anlayisi için apartman ve sitelerde elektrikli araç sarj ünitelerinin yayginlasmasini kolaylastiriyoruz. Genelgemizi 81 ilimize gönderdik. Kararliyiz, 2053 Net Sifir Emisyon hedefimize ulasacagiz ve yesil dönüsümü hep birlikte basaracagiz” dedi.

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi tarafindan yayimlanan ’Site ve Apartmanlarda Elektrikli Araç Sarj Ünitesi Kurulumu Genelgesi’, 81 ilin valiliklerine ve Enerji Piyasasi Düzenleme Kurumu Baskanligi’na (EPDK) gönderildi. Genelgede, sarj ünitelerinin herhangi bir insaya ihtiyaç duymayan, kapali mekan olusturmayan ve blok olarak montajli bir sekilde getirilen seyyar üniteler olduguna dikkat çekildi. Yangin ve elektrik tedbirleri alinmis olan bu ünitelerin ruhsat gerektiren bir yapi olmadigi belirtildi.

Insa ve ruhsat gerektirmeyen bu istasyonlarin kurulum islemlerinin "ortak alanlarda insaat yapilmasi" kapsaminda olmadigi için maliklerin beste dördünün rizasina ihtiyaç duyulmayacak.

Kurulum sartlarinda kolaylik

Ortak alanlarda elektrikli araç sarj ünitelerinin kurulumu kolaylastirildi. Ortak otopark alanlarinda sarj ünitesi kurulmasi için kat maliklerinin sayi ve arsa payi çogunlugunun karari yeterli olacak.

Ortak alan disinda ise ortak karara gerek olmayacak

Ortak alan olmayan, bagimsiz bölümlerin eklentisindeki otoparklarda ise mevcut elektrik tesisatinda degisiklik yapilmayacaksa ve diger bagimsiz bölümler ile ortak alanlar etkilenmeyecekse kat malikleri kurulu kararina gerek duyulmayacak.

Elektrik kurumlarindan onay alinacak

Site ve apartmanlarin otoparklarinda kurulacak üniteler için mutlaka ilgili elektrik kurumunun olumlu görüsü alinacak. Elektrikle ilgili diger tüm mevzuata uyulmasi ve Sarj Hizmeti Yönetmeligine uygun olmasi gerekecek.

Ticari amaçli kullanilmayacak

Kat malikleri haricinde site veya apartman disina hizmet vermeye yönelik ticari isletme amaçli istasyonlar bu kapsamda olmayacak.

“Yesil dönüsümü hep birlikte basaracagiz”

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum, konuya iliskin sosyal medya hesabindan yaptigi paylasimda, “Daha temiz bir çevre, çevre dostu bir ulasim anlayisi için apartman ve sitelerde elektrikli araç sarj ünitelerinin yayginlasmasini kolaylastiriyoruz. Genelgemizi 81 ilimize gönderdik. Kararliyiz, 2053 Net Sifir Emisyon hedefimize ulasacagiz ve yesil dönüsümü hep birlikte basaracagiz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA