Sardes'te 2 Bin Yillik Mozaiklere Kadin Eli Degdi

Manisa’nin Salihli ilçesinde paranin ilk basildigi yer olarak bilinen Sardes Antik Kenti’nde dünyanin en büyük sinagoglarindan biri olan sinagogdaki 2 bin yillik taban mozaikler, Sart Mahallesi’nde yasayan kadinlar tarafindan yenileniyor.

Sardes'te 2 Bin Yillik Mozaiklere Kadin Eli Degdi
Lidya Kralligi’nin baskenti Sardes’te 120 yil önce baslayan kazi ve restorasyon çalismalari devam ediyor. ABD Wisconsin Üniversitesinden Prof. Dr. Nick Cahill baskanliginda devam eden çalismalarda üst kismi 3 yil önce çati ile kapatilan sinagogda zeminde yer alan mozaikler Sart Mahallesi’nden olan 9 kadin tarafindan gerçeklestiriliyor. 1963 yilinda kesfedilen sinagogda restorasyon çalismalarinin 3 yildir devam ettigini kaydeden Kazi Baskani Prof. Dr. Nicholas Cahill, sinagogun antik dünyanin en büyük sinagoglarindan biri oldugunu söyledi.



“Tecrübeli 9 kadin çalisiyor”

Cahill, mozaiklerin farkli bölgelerden getirilen taslarla aslina uygun sekilde restore edildigini, restorasyonun ise Sart Mahallesi’nde yasayan tecrübeli 9 kadin tarafindan gerçeklestirildigini belirtti.

Cahill “Bu sinagog antik dünyada en büyük sinagog olarak kayitlara geçmis. 1963 yilinda kesfedilmis. Mozaiklerin hepsi kaldirilarak beton zemin üzerine yeniden konulmus. Ancak aradan geçen 50 yillik süre zarfinda zeminde çatlaklar olusmus. Mozaikleri korumak için 3 yil önce sinagogun üstü çati ile kaplandi. Suanda zeminde restorasyon çalismalarimiz sürüyor. Restorasyon çalismalarimizi yürüten ekip ise oldukça tecrübeli. Bu mahallede yasayan kadinlar tarafinda 3 yildir restorasyon çalismalarimiz sürüyor.” Dedi.

“Nakis yapar gibi çalisarak tarihi yeniden canlandiriyoruz”

Mozaik restorasyonu çalismalarinda görev alan Sevinç Akçayim ise çalismalara mahalledeki komsulari ve kizi ile katildiklarini söyledi.

Akçayim “Bu isi severek yapiyoruz. Çünkü tarihe elimiz degiyor. Bu çok farkli bir duygu. Bizler yaslandigimizda çocuklarimiz buraya gelecekler ve bu restorasyonu annelerimiz yapti diyecekler. Nakis yapar gibi çalisarak tarihi yeniden canlandiriyoruz, diyebilirim.” Dedi.
Kaynak: İHA