Bursa Büyüksehir Belediyesinden 'Gözede Köyünde Su Verilemeyecegi' Iddialarina Yanit

Bursa Büyüksehir Belediyesi, bazi haber sitelerinde ve sosyal medya hesaplarinda, tarim alanlarina yeterince su verilemeyecegi iddialara yönelik açiklama yapti. Iddialarin asilsiz oldugu belirtilen açiklamada, “Gözedeli vatandaslarimiz tarafindan tarim alanlarina yeterince su verilemeyeceginin endisesi ifade edilmis, o süreçte BUSKI ile iletisime geçilerek bu sorunlarin giderilmesi amaciyla bölgeye sulama tesisi ve sulama sistemi kurulmasi konusunda fikir birligine varilmistir” denildi.

Bursa’nin Kestel Ilçesine bagli Gözede Köyü’nde köy sakinleri BUSKI binasinin önünde eylem yaparak, BUSKI’den su talep etti. Kendi sularinin satildigini iddia eden köy sakinleri Bursa Su Fabrikasi’na giden su borularini kesti. Bursa Büyüksehir Belediyesinden konuyla ilgili açiklama geldi. Büyüksehir Belediyesinden yapilan açiklamada, iddialarin asilsiz oldugu belirtilerek, "7 yil önce tamamlanarak hizmete açilan “Bursa Su Fabrikasi” faaliyetlerine basladigi süreçte; Gözedeli vatandaslarimiz tarafindan tarim alanlarina yeterince su verilemeyeceginin endisesi ifade edilmis, o süreçte BUSKI ile iletisime geçilerek bu sorunlarin giderilmesi amaciyla bölgeye sulama tesisi ve sulama sistemi kurulmasi konusunda fikir birligine varilmistir. Ayrica buna ek olarak vatandaslarimiz tarafindan talep edilen sulama göletinin yapimi için de gerekli alt yapi çalismalarina baslanmistir. Bugün geldigimiz noktada 105 bin metreküp kapasiteli gölet de dahil olmak üzere çalismalar tamamlanmis, bu süreç içerisindeki tüm endiseler giderilmistir. Bununla beraber maalesef tüm dünyada oldugu gibi ülkemizde ve Bursa’mizda da iklim degisikligine bagli kuraklikla karsi karsiya kalinmistir. Bursa barajlarinin doluluk orani geçen yillara göre yüzde 20 daha düsük seviyededir" denildi.

“Bahsi geçen konu içme suyu temini degil tarimsal sulama ile ilgili”

"Söz konusu bölgede içme suyu ve tarimsal sulama hatti olmak üzere iki hattimiz bulunmaktadir. Bu hatlardan sulama rolünü üstlenen hattimizi besleyen Gözede Sulama Göleti’nde, küresel isinmaya bagli asiri kuraklik sebebiyle, su seviyesinde düsüs yasanmis ve gölet kuruma noktasina gelmistir" denilen açiklamada, sunlar kaydedildi:

"Yasanan bu duruma istinaden, BUSKI ekiplerimiz tarafindan Gözede Sulama Göleti’ne tankerlerle su takviyesi yapilmaya baslanmistir ve takviye devam etmektedir. Ayrica söz konusu bölgede bulunan ve 11 mahalleyi besleyen içme suyu hattimiz aktif olarak kullanilmakta olup, Gözede mahallemiz dahil olmak üzere içme suyu temininde ve kullaniminda herhangi bir sorun bulunmamaktadir. Gözede halkimizin talebi tarimsal sulama suyu konusundadir. 1200 nüfuslu Gözede mahallemizde 372 su abonesi mevcuttur. Bahsi geçen konu içme suyu temini degil tarimsal sulama ile ilgilidir.”

Sorunun çözümü için görüsmeler yapildi

Gözede Mahallesi’nde yasanan soruna dair yetkililerin sorunun çözümü konusunda, 5 Temmuz, 12 Agustos ve 19 Agustos 2024 tarihlerinde 3 kez, muhtar ve azalardan olusan bir heyetle toplanti yaptigi belirtilen açiklamada, "Çözüm önerileri konusulmus olmasina ragmen, hali hazirda çalisan Bursa Su Fabrikasinin hatlari kimligi belirsiz kisilerce kesilmis, kamu malina zarar verilmis, takip eden günlerde de yangin çikartilmis ve tüm çevreye zarar verilmistir. Gözede Mahallesi’nde bulunan gölete disaridan tankerle su beslemesi yapildigi, içme suyunda en ufak bir azalma olmamasi için gerekli önlemler alinip o bölgedeki 12 köyün ihtiyaci karsilandigi halde bu hatlara zarar verilmesini anlamak mümkün degildir. Bahsi geçen hattaki suyun sulama için kullanilmasi mümkün olmayip, Bursa Su Fabrikasina giden su ile ilgisi bulunmamaktadir. Bursa Su Fabrikasinin hatti Alaçam bölgesinden gelmektedir. Konu tüm açikligiyla bölge halkinca bilinmektedir ve kuraklik ile iklim degisikligine karsi daha bilinçli yaklasmanin çagimizda bir gereklilik oldugu açiktir. Bursa Büyüksehir Belediyesi, basta BUSKI olmak üzere tüm kurumlariyla mahalle ayirmaksizin, her noktaya esit hizmet götürme anlayisiyla çalismalarini sürdürecektir. Bu olaylarin arkasinda provokatif kisilerin olma ihtimali (kim olursa olsun) tarafimiza iletilmesine ragmen bizler iyi niyetli düsünmeye devam ediyoruz. Ancak su hatlarimiza yapilan saldirilarla ilgili hukuki islemler baslatilmis olup, gerçegi yansitmayan bu tür paylasimlara itibar edilmemesini rica ediyoruz” denildi.
Kaynak: İHA