Korkuteli Sülekler Mahallesi Meyveciligin Yeni Adresi Oldu

Yeterli su olmadigi için yillarca nohut, bugday ve arpadan baska bir sey üretemeyen Antalya’nin Korkuteli ilçesinde yer alan Sülekler Mahallesi’nde, günes enerji sistemi ile üretim sekli çesitlendi.

Korkuteli Sülekler Mahallesi Meyveciligin Yeni Adresi Oldu
Antalya Büyüksehir Belediyesi tarafindan Sülekler Mahallesi’nde kurulan günes enerjisi ile çalisan pompaj sistemi bölgenin su sorunu çözüldü. Su kaynagina en yakin elektrik 6 kilometre uzaklikta bulunan ve aktif olarak kullanilmayan kuyu bu sistemle yüzde 100 günes enerjisiyle çalisir hale getirildi.

Sülekler Mahallesi simdilerde bahçelerde yetisen erik, visne, kayisi ile adindan söz ettiriyor.

Korkuteli Sülekler Mahallesi’nde yillardir tasima su ile tarim yapan çiftçiler, elektrik olmadigi için yeralti su kaynaklarindan yararlanamiyordu. Antalya Büyüksehir Belediyesi Tarimsal Hizmetler Dairesi Baskanligi tarafindan kurulan GES ile sebekeden bagimsiz olarak enerjiyi günesten saglayarak sulamada yüzde 100 ücretsiz enerji destegi saglandi. Kurulan GES ile elektrige kavusan mahallede sondajla 80 metreden su çekilip, üreticinin bahçesine boru sistemiyle ulastiriliyor. Türkiye’de bir ilk olan günes enerjisiyle çalisan tarimsal sulama sistemi ile Sülekler Mahallesi’nin kurak arazileri sulanabilir hale geldi. Hububata dayali üretim yapilan Sülekler Mahallesi meyvecilik üretim merkezine dönüstü.

GES ile ürünlerde kalite yakalandi

S. S. Sülekler Köyü Sulama Kooperatifi Baskani Durmus Ünver, Sülekler Mahallesi’nde yasanan su sikintisi nedeniyle daha önce göletten açik kanaldan sulama yapildigini ve 600 dönümlük alanin sulanabildigini söyledi.

Antalya Büyüksehir Belediyesi’nin yaptigi Günes Enerji Sistemi ve boru destekleri ile Sülekler’de su sorununu çözdüklerini söyleyen Ünver, “Gölet yetersiz kaliyordu arazi büyüktü. Kuru mahsul ekiyorduk nohut, bugday, arpa gibi. Burada gerçekten çok verimli kaliteli arazilerimiz vardi ama su sikintisi oldugu için dikim yapamiyorduk. Su olmadigi için meyveler yeterli sulanamiyordu. Kayisi ve visnenin yüzde 40’i ölü fiyatina gidiyordu. Ürün iyi olmayinca mecburen meyve suyuna veriyorduk. GES Projesi olduktan sonra çok kaliteli meyveler üretmeye basladik. Erik, visne ve kayisiya döndük. Türkiye’nin en kaliteli ürünlerini yetistiriyoruz. GES projesinden sonra yüzde 100 kaliteyi yakaladik. Ekonomik olarak bize yüzde yüz katki sagladi” dedi.



Geri göçü tesvik eden proje

Üretici Durmus Ünver de bölgede arazi kurak oldugu için ancak arpa, bugday, nohut üretimi yapilabildigini belirterek, baba meslegi olan çiftçiligi birakip Antalya merkeze göç etmek zorunda kaldigini söyledi.

Antalya’da asçi olarak çalisirken Antalya Büyüksehir Belediyesi’nin Sülekler’e GES yaptigini anlatan Ünver, “Beni köye geri döndüren sey Büyüksehir Belediye Baskanimiz Muhittin Böcek’in 2 yil önce mahallemize yapmis oldugu GES Projesi oldu. Kayisi agaçlarim 2 yilda bu hale geldi. Benim gibi sehre göç edip simdi buraya dönmeyi düsünenler var. Su anda topragimiz verimli. Toprak suya kavusunca artik her sey çok güzel olmaya basladi.

Meyveciligin disinda domates, salatalik, biber yetistiriyoruz. Ihracata da gönderiyoruz” diye konustu.



Her yer bag bahçe oldu

Yüzleri GES ile gülen Süleklerli üreticilerden Osman Asar da, “GES gündeme gelince yaylamiz bir anda degisti. Her yer bag bahçe olmaya basladi.

Eskiden bugday olan yerler simdi bahçe olmaya basladi.

Buraya yapilan hizmetler GES ile sinirli kalmadi sulama borusu geldi altyapimiz degisti” sözleriyle mutlulugunu dile getirdi.
Kaynak: İHA