Baskan Sekmen; 'Erzurum, Milli Ruh Ve Iradenin Sembolüdür'

Türkiye Cumhuriyeti’nin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Erzurum’a gelisinin 105’inci yil dönümü kentte törenlerle kutlandi.

Baskan Sekmen; 'Erzurum, Milli Ruh Ve Iradenin Sembolüdür'
Istanbulkapi’da baslayan ve Havuzbasi’nda devam eden törene Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, 9. Kolordu ve Garnizon Komutani Tümgeneral Tevfik Algan, Erzurum Büyüksehir Belediye Baskani Mehmet Sekmen, yargi üyeleri, askeri erkân ve kurum amirleri katildi.

Atatürk Aniti’na çelenk sunumu, saygi durusu ve akabinde okunan Istiklal Marsi ile devam eden törende Baskan Sekmen, günün anlam ve önemini ifade etti.

Sekmen, konusmasinda su görüslere yer verdi: “Erzurum, tarihin hemen her döneminde çok önemli bir rol üstlenmis, gerek politik ve gerekse stratejik konumu itibariyle de, sürekli isgal ve savaslarla karsi karsiya kalmistir. Kadim sehrimizin birbirinden farkli medeniyetlere besiklik etmis olmasi, iste tam da bu yüzdendir. Erzurum insaninin cesur, gözü kara, fedakâr, koruyan ve savunan bir nitelikte olusu da, esasen bundan dolayidir. Düsünün ki; Izmir, 15 Mayis 1919’da Yunanlilar tarafindan isgal edilirken, Anadolu’dan ilk ve en büyük kitlesel tepkiyi, 18 Mayis 1919’da Erzurum göstermistir. Bu vesileyle Dadaslar, bundan tam 105 yil önce hinca hinç doldurduklari eski hükümet meydaninda emperyalistlere karsi adeta meydan okumuslardir. Dönemin Belediye Baskani Zakir Gürbüz Bey’in; Itilaf Devletleri’nin Istanbul temsilcileri ile ABD Baskani Wilson’a gönderdigi ders niteligindeki telgraf ise, Erzurum’un ve Dadaslarin hürriyete ve bagimsizliga ne kadar düskün oldugunun en somut kanitlarindan birisidir. Zakir Bey; gönderdigi telgrafta su ifadelere yer vermistir: ‘Isgal güçlerine göre; Müslüman olmaktan baska bir suçu olmayan Türk, yok edilmek istenmektedir Biz, sonucu ne olursa olsun Izmir’in yanindayiz ve topragimizin basindayiz Ölümü simdiden seçtik, haberiniz olsun!..’ Iste milletin birlik ve beraberligini tam anlamiyla ifade ediyor olmasi açisindan Erzurum’da sergilenen bu durus, Gazi Mustafa Kemal Pasa’yi daha da cesaretlendirmis ve Pasa Erzurum’daki bu mitingin ardindan yönünü hemen ertesi gün Samsun’a çevirmistir.”

“Erzurum, milli ruh ve iradenin sembolüdür”

Baskan Sekmen, Erzurum’un milli ruh ve iradenin sembol sehirlerinden biri oldugunu kaydetti.

Sekmen, söyle devam etti: “Mustafa Kemal Pasa’nin Erzurum’a geldigi 3 Temmuz 1919’da Ilica’da karsilastigi Mezar arkali Mevlüt Aga’nin, tarihe altin harflerle geçecek o sözlerinden Büyük Nutkunda da övgüyle bahsetmesi Erzurum’un Anadolu için ne kadar önemli oldugunu en büyük kanitidir. Mezar arkali Mevlüt Aga’nin; ‘Duydum ki, Erzurum’u Ermenilere vereceklermis Hele geldim bakayim ki, kimin malini kime veriyor bunlar!’ seklindeki sözleri, Mustafa Kemal Atatürk’e bundan 105 yil önce, yani tam da bugün ‘Bu milletle neler yapilmaz ki!’ dedirtmistir Nitekim öyle de olmustur Bagimsizlik davasina inanmis yüce Türk milletinin baslattigi milli mücadele davasi, önce kongre salonlarina, ardindan meclis kürsüleri ve cephelere tasinarak, millet egemenligine dayali, bagimsiz yeni bir Türk devletinin temelleri atilmistir. Iste bu yüzden Erzurum demek; Türkiye Cumhuriyeti demek, Türkiye Cumhuriyeti demek, Erzurum demektir Erzurum, milli ruh ve iradenin sembolü, bagimsizlik ve hürriyet askinin en güzide tarifidir. Erzurum insani, Mustafa Kemal Pasa’ya 27 Agustos 1919’da ‘Fahri Hemsehrilik’ payesi vermis ve Kasim 1919 tarihinde yapilan seçimlerde ise, Son Osmanli Mebuslar Meclisi’ne de Erzurum Milletvekili olarak yine Gazi Pasa’yi seçmistir. Iste bu nedenle ‘Erzurum’ demek ‘Cumhuriyeti kuran sehir’ demektir, ‘Erzurum’ demek ‘Türkiye Cumhuriyeti’ demektir.”
Kaynak: İHA