Akdeniz Üniversitesi'nde Mezuniyet Coskusu

Akdeniz Üniversitesi 2023-2024 Akademik Yili Mezuniyet Töreni’nde mezun olan yaklasik 8 bin ögrenci kep atarak yeni hayatlarina adim atti. Birinci ögrencilere belgelerini veren Antalya Valisi Hulusi Sahin, “Türkiye’ye damga vuran bir Türk kadini Özlenen Özkan hocamizi tebrik ediyorum. Kendisi varligiyla Türk kizlarina rol model oluyor” dedi.

Akdeniz Üniversitesi'nde Mezuniyet Coskusu
Ögrenci ve velilerin istegi üzerine mezuniyet töreni sirasinda Türkiye A Milli Futbol Takimi’nin Avusturya ile oynadigi Avrupa Futbol Sampiyonasi maçi da dev ekranlarda açilirken, ögrenciler hem mezuniyet hem de maç heyecanini birlikte yasadi.

Akdeniz Üniversitesi 2023-2024 Akademik Yili Mezuniyet Töreni, Akdeniz Üniversitesi Stadyumu’nda gerçeklestirildi.

Ögrenci ve velilerin istegi üzerine mezuniyet töreni sirasinda Türkiye A Milli Futbol Takimi’nin Avusturya ile oynadigi Avrupa Futbol Sampiyonasi maçi da dev ekranlarda açilirken, ögrenciler hem mezuniyet hem de maç heyecanini birlikte yasadi.

"Akdeniz Üniversiteli olarak hayatiniza devam edeceksiniz"

Tip Fakültesi birincisine belgesini ve plaketini veren Antalya Valisi Hulusi Sahin, “Bu tablo gerçekten büyüyen, gelisen gelecege umutla bakan büyük Türkiye tablosudur. Sizlerle gurur duyuyoruz, sizler Türkiye’nin geleceginiz. Elbette ki sizleri yetistirmek bizim için en önemli beseri sermaye yatirimi, bu hususta gerçekten ülkemiz, devletimiz hiçbir fedakarliktan kaçinmadi. Ailelerinizde yemedi yedirdi, giymedi, giydirdi bugünlere sizleri tasidi. Sükürler olsun ki bugün stadyuma sigmayacak bir büyük aileyi olusturuyoruz. Sizler ülkemizde ve dünyanin her yerinde elbette ki çalisacaksiniz. Belki akademik hayatiniza devam edeceksiniz ama hiçbir zaman geldiginiz yeri unutmayacaksiniz. Çünkü ne kadar uzun yasarsaniz yasayin, her zaman mezun oldugunuz okul, üniversite sizin kimliginiz olacak. Siz Akdeniz Üniversiteli olarak hayatiniza devam edeceksiniz. Ki bu gerçekten çok itibarli, çok güzel, gurur verici bir kimlik olarak sizlerle birlikte olacak” dedi.



"Varligiyla Türk kizlarina rol model oluyor"

Akdeniz Üniversitesi’nin 40 yili askin bir zamandir Akdeniz’e Antalya’ya kazandiranlara sükran borçlu olduklarini söyleyen Vali Sahin, “Bu muhtesem kampüsü olusturan ve bu güzel üniversiteyi ilk zamanindan bugüne getiren herkese sükran borçluyuz. Bugün de gerçekten çok vasifli, çok kaliteli, muhtesem bir ögretim üyesi kadrosu sayesinde muhtesem sonuçlar alan çok degerli bir ilim yuvasina sahibiz. Hepsine tesekkür ediyoruz ama özel bir tesekkürü sizlerin de müsaadesiyle bir kisiye yapmak istiyorum. O da kendi memleketinde bir Türk kizi olarak dogup, büyüyüp basamaklari birer birer çikan, sonra kendi memleketinin üniversitesinde Akdeniz Üniversitesi’nde Tip Fakültesini okuyan, daha sonra yine kendi sehrinin üniversitesinde akademik kariyerleri birer birer çikan ve esi ile beraber Türkiye’ye damga vuran bir Türk kadini Özlenen Özkan hocamizi tebrik ediyorum. Kendisi varligiyla Türk kizlarina rol model oluyor ve onu ben herhâlde bir tanedir diye düsünüyorum kendi üniversitesinden okuyup kendi üniversitesinde rektör olan bir Türk kadini baska var mi Türkiye’de bilmiyorum, zannetmiyorum. Ona bu muhtesem makaminin laik gören Sayin Cumhurbaskanimizi da burada sükranla yad ediyorum” seklinde konustu.

Vali Sahin, “Gençler sizlerle gurur duyuyoruz. Türkiye’ye ve dünyaya açilacaksiniz ama bir seyi hiç unutmayacaksiniz. Siz birer Türk gencisiniz ve Türkiye’yi temsil edeceksiniz. Mehmet Emin Yurdakul merhumun ifade ettigi gibi hep kalbinizde su sözlerini unutmayin; ’Ben bir Türküm. Dinim cinsim uludur. Sinem, özüm ates ile doludur’" ifadelerini kullandi.

"Saglik alanindaki basarilari dünyaca bilinmekte"

Antalya Büyüksehir Belediye Baskani Muhittin Böcek, "Sizler, bugün aldiginiz diplomayla sadece bir üniversite mezunu olmakla kalmiyor, ayni zamanda Antalya’mizin çok önemli bir egitim kurumu olan Akdeniz Üniversitemizden mezun olmanin da gururunu yasiyorsunuz. Ayrica üniversitemizin, saglik alanindaki basarilari dünyaca bilinmektedir. Ben de Kovid oldugum dönemde, tekrar hayata kavusmami üniversitemizin kiymetli Rektörüne, doktorlarina ve saglik çalisanlarina borçlu oldugumu ifade etmek isterim. Hepsine sonsuz tesekkürler" dedi.



"Yasanabilir bir gelecegi hep beraber insa edecegiz"

Baskan Böcek, “Biliyorum ki hedeflerinizi, hayallerinizi gerçeklestirmeniz hususunda sartlar bazen sizler için zor olabilir. Yeri gelecek haksizliga ugrayacaksiniz, yeri gelecek önünüze engeller çikacak, belki üzüleceksiniz ya da isteklerinize ulasip mutlu olacaksiniz. Her ne olursa olsun hedeflerinizden ve hayallerinizden asla vazgeçmeyin. Ama unutmayin ki tarih hayal edenleri degil, gerçeklestirenleri yazar. Ben sizlere güveniyorum. Bu güzel ülkemiz için asla umutsuzluga kapilmayin. Atamizin ’Umutsuz durum yoktur, umutsuz insan vardir. Ben hiçbir zaman umudumu yitirmedim’ sözünü unutmayin. Siz gençlerimizle birlikte bilginin ve egitimin gücünü kullanarak, yasanabilir bir gelecegi hep beraber insa edecegiz” seklinde konustu.

Akdeniz Üniversitesi ile birçok alanda is birligi yapildiginin altini çizen Baskan Böcek, “Çalistaylar, sempozyumlar ve konferanslar düzenledik. Üniversitemizin en büyük ihtiyaçlarindan biri olan otopark sorununu çözmek için 1797 araçlik otopark ve ayni zamanda afet toplanma merkezini bitirdik. Bundan sonra da yine üniversitelerimizle, gençlerimizle bu kenti birlikte yönetecegiz” ifadelerini kullandi.

"Mezuniyet, hayatinizin yeni bir bölümünün baslangicidir"

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, “Sizler, yillar süren zorlu çalismalarin, uykusuz gecelerin ve özverili gayretlerin ardindan bu önemli günün gururunu yasiyorsunuz. Hepinizi yürekten tebrik ediyorum. Mezuniyet, sadece akademik basarilarin kutlandigi bir an degil; ayni zamanda, hayatinizin yeni bir bölümünün baslangicidir. Üniversite yasaminiz boyunca kazandiginiz bilgi ve beceriler, size sadece mesleki anlamda degil, kisisel gelisiminiz için de önemli bir temel olusturdu. Burada kazandiginiz dostluklar, yasadiginiz deneyimler ve aldiginiz dersler, sizlere ömür boyu rehberlik edecektir. Bu noktaya gelmenizde emegi geçen tüm hocalarimiza; üniversitemizin degerli akademik ve idari kadrosuna tesekkürlerimi sunuyorum. Sizlere bilgi ve deneyimleriyle isik tutarak, bugüne ulasmanizda büyük bir katki sagladilar. Ayni sekilde, sizlere destek olan ailelerinize de minnettariz. Onlarin sevgisi, sabri ve destegi ile bugün bulundugunuz konuma gelebildiniz. Onlara da bir alkis rica ediyorum” seklinde konustu.



"Zorluklari el birligi ile kenetlenerek atlattik"

Göreve geldiklerinde üniversiteye baslayan ögrencilerin bugün mezun oldugunu dile getiren Rektör Özkan, “Birlikte geçirdigimiz bu dört yil boyunca birçok zorlukla basa çiktik. Pandemi, deprem gibi büyük zorluklari el birligi ile kenetlenerek atlattik. Egitim hayatinizin bir bölümünde sizlerden uzakta kaldik ne yazik ki. Ama her seye ragmen üstün gayretlerle egitiminizi basariyla tamamladik. Ve büyük bir ailenin üyeleri olarak bugün basarinizi kutluyoruz. Bu süreçte tüm zorluklara ragmen sizlerin en iyi egitimi almasi ve üniversitemizin basari çitasini daha da yükseltmek için çabaladik. 2020-2021 yillarinda yasanan Kovid-19 pandemisi ve 2023 yilinda yasanan deprem felaketine ragmen, üniversitemiz egitim kalitesini ve arastirma kapasitesini önemli ölçüde artirmistir. Bilimsel üretkenlik ve inovasyon odakli projelerle desteklenen bu ilerlemeler, uluslararasi is birlikleri ve projelerdeki artisla birlikte Akdeniz Üniversitesi’ni global akademik arenada daha görünür hale getirmistir” dedi.



Yapay zeka ve Veri Mühendisligi bölümüne ögrenci alinacak

Yenilikçi egitim modellerini hayata geçirmek için çalismalarimiz sürdügünü söyleyen Rektör Özkan, yeni dönem itibariyla Yapay Zeka ve Veri Mühendisligi Bölümüne ögrenci alimina baslanacagini söyledi.



Rektör Özkan, “Bugün, Akdeniz Üniversitesi’nde aldiginiz egitim ve kazandiginiz deneyimlerle hayata yeni bir baslangiç yapiyorsunuz. Dünya hizla degisiyor ve sizler bu degisimlerin tam ortasinda yer aliyorsunuz. Karsimizda gelisen teknoloji ile muazzam bir potansiyel duruyor. Yapay zeka, robotik, biyoteknoloji, sürdürülebilir enerji ve dijital dönüsüm gibi alanlarda büyük yenilikler yasaniyor. Bu yeniliklere ayak uydurabilmek ve hatta bu süreçlerin lideri olabilmek için, sürekli ögrenmeye, merak etmeye ve kendinizi gelistirmeye devam etmelisiniz. Dünyadan kopuk olmayin. Etrafinizdaki sorunlara özgün ve özgür fikirler gelistirerek güncel çözümler üretin. Unutmayin ki, her birinizin içinde, dünyayi degistirebilecek bir güç var. Karsiniza çikacak zorluklar, büyümenizi ve güçlenmenizi saglayacak firsatlardir. Hayatin getirdigi her türlü meydan okumada, cesurca adimlar atin ve asla pes etmeyin. Eger büyük hayalleriniz varsa, bilmelisiniz ki, bu hayallere ulasmak için karsiniza çikan zorluklarla mücadele etmeniz gerekecek. Zorluklar ne kadar büyükse, sonunda elde edeceginiz ödül de o kadar muhtesem olacaktir.” ifadelerini kullandi.

"Nerede olursaniz olun, ülkenize sahip çikin"

Rektör Özkan, “Bu ülke bizim, hepimizin. Nereye gidersek gidelim, ne yaparsak yapalim, kalbimiz ve emegimiz hep burada, Türkiye’de olmali. Evet, yurt disina gidin, egitim alin, yeni deneyimler kazanin. Ufkunuzu genisletin ve dünyayi kesfedin. Nerede olursaniz olun ülkenize sahip çikin. Eminim ki, burada bulunan gençler arasindan dünyanin sesine kulak verecegi liderler çikacak. Çünkü dünya, evrensel degerlere saygili, vicdan sahibi liderlere her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyuyor. Özellikle tüm dünyada savas çanlari çalarken, hepimizin ülkemiz için daha çok çalismamiz daha çok üretmemiz gerekiyor. Bu bizim vatanimiza, milletimize olan borcumuzdur. Bu topraklarin ekmegini yedik, suyunu içtik. Bu ülkenin imkanlariyla büyüdük, okuduk, kendimizi gelistirdik. Simdi sira bizde, bu ülkeye olan borcumuzu ödemek için elimizden gelenin en iyisini yapmak zorundayiz. Lütfen tüm hayatiniz boyunca isminizi, ailenizi, Akdeniz Üniversitesini, ülkemizi ve tüm insanligi yaptiginiz büyük islerle onurlandirin. Sizlere muhtesem bir gelecek diliyorum. Yolunuzun açik, basarilariniz daim olsun” dedi.

Konusmalarin ardindan fakültelerde dereceye giren ögrencilere belgeleri ve plaketleri protokol üyeleri tarafindan takdim edildi. Tören sonunda ögrenciler kep atarak yeni hayatlarina adim atti.

A Milli Futbol Takimi’nin maçi kurulan ekranlara yansitildi

Törende ayrica, 2024 Avrupa Futbol Sampiyonasi’ndaki (EURO 2024) son 16 turu maçinda Avusturya ile karsilasan A Milli Futbol Takimi’nin maçi kurulan ekranlara yansitildi. Maç 2-1 Türkiye’nin üstünlügüyle sona erdi ve Türkiye çeyrek finalde Hollanda’nin rakibi oldu. Maçta gerçeklesen goller esnasinda ögrenciler bir yandan mezuniyet sevincini bir yandan da milli maç heyecanini yasadi.

Tören, DJ Berk Bati’nin performansiyla sona erdi. Törene; Antalya Valisi Hulusi Sahin, Antalya Milletvekili Mustafa Köse, Antalya Büyüksehir Belediyesi Baskani Muhittin Böcek, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Rektör Yardimcilari Prof. Dr. Ayse Gülbin Arici, Prof. Dr. Cengiz Toker, Prof. Dr. Sükrü Özen, Genel Sekreter Dr. Ali Evren Imre, Alanya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mesut Güner, Antalya Bölge Adliye Mahkemesi Baskani Orhan Özdemir, Il Gençlik ve Spor Müdürü Yavuz Gürhan, Antalya Il Saglik Müdürü Dr. Evren Ekingen, AK Parti Antalya Il Baskani Ali Çetin, fakülte dekanlari, meslek yüksek okulu müdürleri, akademisyenler, ögrenciler ve aileleri katildi.

Kaynak: İHA