75 Yasindaki Hasan Usta, Yarim Asirdir Demir Dövüyor
Yozgat’ta gençliginden bu yana atesin basinda demir döven 75 yasindaki Hasan Yüce, ömrü yettigince ata yadigari meslegini sürdürmeyi istiyor.

Ilerleyen yasina ragmen meslegini severek yapan demirci ustasi Yüce, günlük 5-6 balta ve nacak yaparak günü kapatiyor.
Gençliginden itibaren demir dövdügünü belirten Yüce, “75 yasindayim, Sariköyü’nde 55 yildir demircilik yapiyorum. Bu meslek dedemden babamdan kalan bir sanat ancak yanima çirak bulamiyorum. Çocuklarimin hepsi Istanbul’a gitti ben de bu sanati yalniz basima devam ettiriyorum. Burada balta, nacak ve kaynak isi yapiyorum. Günlük 5-6 tane is çikartiyorum. Önceleri 20 tane balta yapardim yaslandik simdi o kadar çikartamiyorum. Bu ürettigimiz baltalari da elimizde biliyoruz, elektrik olmadan baltalarin agizlarini keskin duruma getiriyoruz” dedi.
Sariköyü Muhtari Halil Yüce ise bir süre amcasinin yaninda demir dövdügünü, muhtarliktan sonra bu isi biraktigini söyleyerek, “Zamaninda biz de amcamizin yaninda çalistik ama muhtar olunca bu isi biraktik. Amcam ugrasiyor tek basina, bu is çok güzel, amcamin yasi geçtigi için o da bu isleri yapmakta zorlaniyor. Bu köyde bu isten anlayan, emek verebilecek birileri olsa da bu isi devam ettirse çok güzel olur. Köyümüzde amcamin bu meslegi sürdürmesi bize hem ekonomik hem de zaman anlaminda büyük fayda sagliyor. Bu meslegi birisinin köyümüzde devam ettirmesi gerektigini düsünüyorum” seklinde konustu.