Edirne'de Üniversite Ögrencileri Ulasim Zamlarini Protesto Etti

Edirne’de belediye binasi önünde bir araya gelen üniversite ögrencileri, toplu ulasim ücretlerine gelen zammi protesto etti.

Edirne'de Üniversite Ögrencileri Ulasim Zamlarini Protesto Etti
Edirne’de Trakya Üniversitesi ögrencileri, kent içi toplu ulasimda uygulanan ögrenci ücret tarifesine tepki gösterdi. Selimiye Meydani karsisindaki Tarihi Belediye Binasi önünde toplanan ögrenciler, ellerinde “otobüste yer yok zam var”, “araçlar benzinli soförler içkili”, “verdigin sözler yalan oldu”, “ögrenci dostu Edirne yersen” gibi dövizlerle zamma tepki gösterdi.

Kentte geçtigimiz günlerde gerçeklestirilen belediye meclisi Haziran ayi toplantisinda alinan sehir içi toplu ulasima yüzde 37 zam karari tepkilere neden oldu.

Alinan karar sonrasi ögrenciler için binis ücreti 11 lira 90 kurustan 16 lira 30 kurusa, tam ücret ise 16 lira 80 kurustan 23 liraya, temassiz banka karti ile binislerde 26 liraya yükseldi.

"Seçim sürecinde verilen sözler yerine getirilmedi"

Belediye binasi önünde basin açiklamasi yaparak zamma tepki gösteren ögrenciler, zammin geri çekilmesini ve karardan vazgeçilmesini talep etti. Grup adina açiklamayi okuyan üniversite ögrencisi Eren Çam, seçim sürecinde verilen sözlerin yerine getirilmemesi ve gençlerin karsi karsiya birakildigi ekonomik zorluklar için bit araya geldiklerini söyledi.



CHP’li belediye baskani Filiz Gencan Akin’in seçim çalismalari döneminde gençlerle bulustugunu ve göreve geldiginde ulasimda yüzde 20 indirim sözünü verdigini hatirlatan Çam, "Ancak 31 Mart Yerel Seçimleri sonucunda Edirne Belediye Baskani olan Av. Filiz Gencan Akin, göreve gelir gelmez ETUS’a yüzde 37’lik bir zam yaparak biz gençleri ve Edirne halkini kandirmistir. Ulasimda yüzde 20 indirim bekleyen biz gençler ve kiymetli Edirne halki, bu zam karari ile adeta aldatildik ve ekonomik anlamda daha da zor duruma düsürüldük. Seçim öncesi verilen sözlerin aksine, ulasimda yüzde 37’lik bir zam yapilmasi, hem gençler hem de Edirne halki için büyük bir hayal kirikligi olmustur. Sayin Baskan o gün biz gençler ile bulustugunuzda biz hayalleri degil gerçekleri konusuyoruz, ögrencileri kandirmiyoruz yüzde 20 indirim göreve geldigimde gelecek demistiniz? Bu nasil gerçek, bu nasil dogru konusmak?" ifadelerine yer verdi.

Tepkilerini dile getirdikleri zaman akaryakit fiyatlari ve bütçe yüzünden zam yapildigi bilgisi ile karsilastiklarini aktaran Çam, indirim sözü verildigi gün Edirne’de toplu tasima ücretinin ögrenci için 11,90, mazotun 43 lira oldugunu, simdi ise toplu tasima ücretinin ögrenci için 16,50 lira, mazotun ise 40 lira olduguna degindi.

"Araçlar eski ve klimasiz"

Araçlarin eski ve klimasiz olmasi, bazi soförlerin sarhos ve agresif davranislarinin da gençleri tedirgin ettigini belirten Çam, önceligi gençler ve kadinlar olarak belirten Belediye Baskani Akin’in yüzde 37’lik bir zamla nasil bir öncelik tanidigini merak ettiklerini ifade etti.

Trakya Üniversitesi ögrencileri ve Edirne halki olarak, yapilan bu zammin geri alinmasini ve verilen sözün yerine getirilmesini talep ettiklerini vurgulayan Çam, sehir içi ulasimda yüzde 20 indirim sözüne sadik kalinmasini istediklerini dile getirdi.
Kaynak: İHA