Prof. Dr. Ceyhan Açiklamasi 'Meksika'daki H5N2 Virüsünün Insanlarda Bir Salgin Olusturma Tehlikesi Yok'

Hacettepe Üniversitesi Tip Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastaliklari Bilim Dali Baskani Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Meksika’da ilk ölümü dogrulanan H5N2 virüsüne iliskin, “Zaten bir salgin tehlikesi olusturmasi için insandan insana bulas özelligi kazanmasi lazim. Insanlarda bir salgin olusturma tehlikesi yok” dedi.

Prof. Dr. Ceyhan Açiklamasi 'Meksika'daki H5N2 Virüsünün Insanlarda Bir Salgin Olusturma Tehlikesi Yok'
Covid-19 pandemisi hafizalardaki tazeligini korurken, Dünya Saglik Örgütü’nden (DSÖ) korkutan bir virüs açiklamasi geldi. DSÖ, A(H5N2) kus gribi kaynakli ilk insan ölümünün Meksika’da yasandigini duyururken, yeni bir kus gribi türünün ’halk sagligina büyük etkisi’ olabilecegi konusunda uyarilarda bulundu. Hacettepe Üniversitesi Tip Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastaliklari Bilim Dali Baskani Prof. Dr. Mehmet Ceyhan ise IHA muhabirine yaptigi açiklamada, Türkiye’de henüz H5N2 virüsünün hayvanlarda dahi bildirilmedigini ve endise etmeye gerek olmadigini kaydetti.

Prof. Dr Ceyhan, Meksika’da gerçeklesen vakadan daha önce sadece kuslarda ve diger kanatlilarda hastalik yapan bir olarak bilinen H5N2 virüsünün daha önce Asya, Afrika, Amerika ve Avrupa’da rapor edildigini, Türkiye’de ise henüz görülmüs bir hayvan vakasinin olmadigini kaydetti.



"Bizlere daha çok kümes hayvanlarindan bulasiyor"

H5N2 virüsünün göçmen kuslar tarafindan tasindigini ve fazla bulasma özelligi olan bir hastalik oldugunu belirten Ceyhan, “Göçmen kuslar yaz aylarini Sibirya’da, kis aylarini Afrika’da, Orta Dogu’da ve Asya’da geçiriyorlar. Türkiye bunlarin yol güzergahinda olan bir ülke ve dolayisiyla bunlar su ihtiyaçlarini gidermek için Türkiye’de belli alanlara konuyorlar. Özellikle o alanlarda biz bunlara yakin kümes hayvanlari besliyor isek, onlara gelip onlarin yemini yemek isterken bulastirabiliyorlar. Bizlere daha çok bu kümes hayvanlarindan bulasiyor” diye konustu.

Ceyhan, hindilerden kaynakli Amerika Birlesik Devletleri’nde ve yine kümes hayvanlarindan dolayi Meksika’da H5N2 virüsünün daha önce salgin haline geldigine dikkati çekti.

"Virüsü nereden aldigi henüz daha ortaya konulabilmis degil"

Meksika’da hayatini kaybeden 59 yasindaki hastanin ilk bilinen H5N2 vakasi oldugunu kaydederek, “59 yasinda ama ciddi saglik problemleri olan bir hasta. Hastanede bir grip tablosuyla ölüyor fakat yatisindan 3 hafta sonra ki grip vakalarinda kuluçka süresi genellikle 3 hafta kadar uzanir. Dolayisiyla hayvanlarda görülenle bilinen bir baglantisi yok ama nereden aldigi henüz daha ortaya konulabilmis degil. 24 Nisan’da ölüyor ancak virüsün arastirmalari, Dünya Saglik Örgütü’nde bunun dogrulanmasi geçtigimiz haftayi buldu ve dolayisiyla yeni yayinlandi” dedi.



H5N2 virüsünde henüz insandan insana bulasma gösterilmedigi için insanlara sadece kümes hayvanlarindan ya da bazen sigirlardan bulasma olabilecegini kaydeden Ceyhan, bu sebeple insanda büyük salgin olusturmayacagini ve tek tük vakalar seklinde görüldügünü sözlerine ekledi.

"Insanlarda bir salgin olusturma tehlikesi yok"

Ceyhan, Türkiye’de henüz H5N2 virüsünün hayvanlarda dahi bildirilmedigini belirterek, “Zaten bir salgin tehlikesi olusturmasi için insandan insana bulas özelligi kazanmasi lazim. Su anda insandan insana bulasabilen 3 virüs var. 2 tanesi H3N2 ve H1N1 dedigimiz A, bir de B virüsü var. Bunlarin disindakileri hayvanlarda gösteriliyor ama insanlarda bir salgin olusturma tehlikesi yok. O yüzden telaslanmamak lazim” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA