Memur-Sen Ve Enerji Bir-Sen'den Tasarruf Tedbirlerine Iliskin Açiklama

Memur Sendikalari Konfederasyonu (Memur-Sen) ve Enerji, Sanayi ve Madencilik Hizmetleri Çalisanlari Birligi Sendikasi (Enerji Bir-Sen) üyeleri, yaptiklari basin açiklamasi ile tasarruf tedbirleri genelgesine tepki gösterdi.

Memur-Sen Ve Enerji Bir-Sen'den Tasarruf Tedbirlerine Iliskin Açiklama
Memur-Sen ve konfederasyona bagli Enerji Bir-Sen üyeleri, kamuda tasarruf tedbirleri kapsaminda koruyucu giyim yardimi, servis hizmeti, fazla çalisma ücreti, lojman ve sosyal tesislerin yeniden düzenlenmesi gibi haklarin kaldirilmasina tepki göstermek amaciyla Ankara’da saat 10.00 ile 12.00 arasinda is birakma eylemi gerçeklestirdi. Konfederasyon üyeleri, daha sonra Hazine ve Maliye Bakanligi önünde basin açiklamasi gerçeklestirdi. Basin açiklamasinda konusan Memur-Sen Genel Baskan Yardimcisi ve Enerji Bir-Sen Genel Baskani Haci Bayram Tonbul, tasarruf tedbirleri kapsaminda memurlardan alinan haklarin toplu sözlesme maddelerine aykiri oldugunu aktardi. Tonbul, toplu sözlesme görüsmelerinde elde edilen kazanimlarin kolay kazanilmadigini söyleyerek, “7 defa toplu sözlesme yaptik. 7 defa bakan degisti. Kimse zannetmesin ki bu kazanimlar bir günde oldu. Kimse zannetmesin ki bu kazanimlar bir genelge ile geri alinabilir. Memurlar dün mücadele ile elde ettiklerini bugün sahada da sonuna kadar savunur” diye konustu.



“Koruyucu giyim hakkimiz engellenemez”

Tonbul, tasarruf tedbirlerinin tek bir toplu sözlesme maddesini degil onlarca maddeyi kapsadigini belirterek, “Kimse kusura bakmasin buna müsaade etmeyiz. Koruyucu giyim hakkimiz engellenemez. Bürokrasinin tasarrufuna ve keyfine birakilamaz. Toplu sözlesme masasi disinda çalisma hayatini paramparça edecek düzenlemeler yaptilar. Mühendisleri sahipsiz sandilar, teknik hizmetler sinifinin sorunlarini görmediler. Ayni gelire sahip diger unvanlara türlü bahanelerle iyilestirme yapmadilar” açiklamasinda bulundu.

“Toplu sözlesme ikramiyesinin iptaliyle aylik 345 lira cebimizden alindi”

Memurlarin devam eden süreçte birçok hak kaybina ugradigini söyleyen Tonbul, “Toplu sözlesme ikramiyesinin iptaliyle aylik 345 lira cebimizden alindi. Koruyucu giyim engellemesiyle aylik ortalama 3 bin liramiz kesildi. Servislerin kaldirilmasiyla aylik bin 500 lira maliyet üretildi. Lojmanlara gelen zamla aylik 5 bin lira daha yük binecek. Fazla çalisma ücretlerinin kaldirilmasiyla aylik bin 500 lira hakkimiz da elimizden alindi” seklinde konustu.



"Toplu sözlesme ikramiyesi kayiplariyla birlikte ivedi olarak iade edilsin"

Tonbul, memurlarin kaybettigi haklarinin geri verilmesi gerektigini sözlerine ekleyerek, “Toplu sözlesme ikramiyesi kayiplariyla birlikte ivedi olarak iade edilsin. Servis hizmetine dokunulmasin. Koruyucu giyim kazanimimizin önündeki engeller kaldirilsin. Zaten 10 lira olan fazla çalisma ücreti eksiksiz ödensin. Lojman ve sosyal tesislere el atilmasin. Eksik uygulanan 3600 ek gösterge herkes için hayata geçsin” ifadelerine yer verdi.

Tonbul, yeni bir hak talep etmediklerini, sadece var olan haklarinin geri gitmesine karsi çiktiklarini belirtti.

Basin açiklamasi Tonbul’un konusmasindan sonra sona erdi.
Kaynak: İHA