Sinan Ates'in Öldürülmesine Iliskin Dava Yarin Basliyor

Eski Ülkü Ocaklari Egitim ve Kültür Vakfi Baskani ve Hacettepe Üniversitesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Sinan Ates’in öldürülmesine iliskin 22 sanigin yargilanmasina yarin baslanacak.

Eski Ülkü Ocaklari Egitim ve Kültür Vakfi Baskani ve Hacettepe Üniversitesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Sinan Ates’in öldürülmesine iliskin 22 süphelinin yargilanmasina yarin, Ankara 32. Agir Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza Infaz Kurumlari Kampüsü’ndeki durusma salonunda baslanacak. Ilk durusmayi, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Baskani Özgür Özel, Gelecek Partisi Genel Baskani Ahmet Davutoglu, Demokrasi ve Atilim Partisi (DEVA) Partisi Genel Baskani Ali Babacan, IYI Parti Genel Baskani Müsavat Dervisoglu ve CHP 7. Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu’nun da takip etmesi bekleniyor.

"1 Temmuz’dan itibaren de deliller mahkemede tartisilacak"

Adalet Bakani Yilmaz Tunç TBMM Insan Haklarini Inceleme Komisyonu toplantisina katilmak için Meclise gelisinde gazetecilerin sorularini yanitlarken, tutuklu saniklar bakimindan dava açildigini ifade ederek, “Dosya zaten bütün kamuoyunun gündeminde, tüm delilleriyle zaten kamuoyuyla paylasilmis durumda. Sorusturmasi devam eden kisiler bakimindan da süreç devam ediyor. 1 Temmuz’dan itibaren de deliller mahkemede tartisilacak, bagimsiz ve tarafsiz yargimiz bu konuda adaleti tecelli ettirecektir” ifadelerini kullanmisti.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Baskani Devlet Bahçeli ise partisinin TBMM Grup Toplantisi’nda yaptigi konusmada eski Ülkü Ocaklari Genel Baskani Sinan Ates’in öldürülmesine iliskin davaya partisinden sadece avukatlarin katilacagini söylemisti.

"Davaya sadece avukatlarimiz katilacak"

Bahçeli konusmasinda, “1 Temmuz 2024 Pazartesi günü baslayacak mahut cinayet davasiyla partimizi ve Ülkü Ocaklarini iliskilendirmek için tek ayak üzerinde kirk yalan söylerler. Söz konusu davaya sadece avukatlarimiz katilacak, bunun disinda hiç kimse orada bulunmayacaktir. Herkes etegindeki tasi döksün de sahit olalim. Kim ne biliyorsa, hangi belge, bilgi ve bulguya sahipse, mahkemeye sunsun da hepsinin ense tirasini görelim” ifadelerine yer vermisti.

"Ya ’Bismillah’ diyecegiz ya da ’Ruhuna El Fatiha’"

Maktul Sinan Ates’in esi Ayse Ates ise 1 Temmuz’da görülmeye baslanacak olan dava öncesi sosyal medya hesabindan yaptigi açiklamada, "Unutulmasin ki bu sürecin sonunda ya bir dogum mucizesine ya da bir defin törenine sahit olacagiz. Ya ’Bismillah!’ diyecegiz ya da ’Ruhuna El Fatiha!’" ifadelerini kullanmisti.

Iddianamede, tetikçi Eray Özyagci ile onu olay yerine getiren ve kaçiran Vedat Balkaya ile Suat Kurt hakkinda eylem üzerinde ortak hakimiyet ile müsterek fail olarak Sinan Ates’e yönelik toplu halde, istirak halinde ’tasarlayarak kasten öldürme’ suçundan agirlastirilmis müebbet hapis cezasi isteniyor.

Saniklardan ’silahli eylemi organize ettigi’ iddia edilen Dogukan Çep ve süpheli eski Ülkü Ocaklari yöneticisi Tolgahan Demirbas’in ise ’suça azmettiren olarak maktule yönelik toplu halde, istirak halinde tasarlayarak kasten öldürme’ suçundan agirlastirilmis müebbet hapis cezasi isteniyor.

Dosyanin saniklarindan Zekeriya Asarkaya, Hakan Saraç, Ufuk Köktürk, Mehmet Yüce, Mustafa Uzunlar, Askin Mert Gelenbey, Murat Can Çolak, Osman Bayraktar, Caner Güney, Umut Ersoy, Çaglar Zorlu, Aytaç Ataç, Emre Yüksel, Serdar Öktem, Erdem Karadeniz, Alper Atay, Mustafa Ensar Aykal’in ’istirak halinde islenen suça yardim eden fail olarak maktule yönelik toplu halde, istirak halinde tasarlayarak kasten öldürme’ suçundan hapis cezasi isteniyor.

Iddianame

Ankara Cumhuriyet Bassavciligi, eski Ülkü Ocaklari Egitim ve Kültür Vakfi Baskani ve Hacettepe Üniversitesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Sinan Ates’in öldürülmesine iliskin 22 süpheli hakkinda iddianame düzenlenmisti. Bassavcilik, 30 Aralik 2022’de Ankara’nin Çukurambar semtinde Sinan Ates’in silahla öldürüldügü, beraberindeki Selman Bozkurt’un ise hayati tehlike geçirecek sekilde yaralandigi olaya iliskin sorusturmayi tamamladi.

Bassavcilik, "delillerin arastirilmasi, dijital materyallerin inceleme süresi ve sorusturma evresinde süphelilerin tutuklulukta geçirdikleri süreyi dikkate alarak" tutuklu 22 süphelinin dosyasini ayirdi.

Bassavcilik, bu süpheliler hakkinda ‘tasarlayarak öldürme’, ‘öldürmeye tesebbüs’, ‘suça azmettirme’ ve ‘suça yardim etme’ suçlarindan iddianame hazirlayarak Ankara 32. Agir Ceza Mahkemesine gönderdi.

Olaya iliskin hakkinda islem yapilan toplam 39 kisiden, haklarinda yurt disina çikis yasagi getirilen diger 17’si hakkindaki sorusturmanin ayri bir dosya üzerinden sürdügü ögrenilmisti.
Kaynak: İHA