Malatya'da Kayisi Hasat Senligi Düzenlendi

Dünya kuru kayisi üretiminin yüzde 85’ini karsilayan Malatya’da yeni hasat dönemi protokolün katilimi ile basladi. Hasat bayraminda konusan Vali Ersin Yazici, bu yil kuru kayisi rekoltesinin 107 bin ton oldugunu söyledi.

Malatya'da Kayisi Hasat Senligi Düzenlendi
‘Günesin altin yumurtasi’ Malatya kayisisinda hasat sezonu basladi.

Dünya kuru kayisi üretiminde söz sahibi olan Malatya’da Avrupa Birligi Cografi Isaret Belgeli kayisinin dalindan 115’den fazla ülkeye ihracat serüveni de basladi.

Her yil oldugu gibi bu yilda il protokolünün katilimi ile ‘Hasat Bayrami’ düzenlendi.

Hasat bayraminda ilk olarak söz alan Türkiye Ziraat Odalari Birligi Yönetim Kurulu Üyesi ve Malatya Ziraat Odalari Birligi Baskani Yunus Kilinç, bu yil simdiye kadar olmadigi kadar yas kayisi ihracatinin olmasi oldugunu belirtti.

Haci Haliloglu kaysisinin dünyada artik taninmis ve rekor kiran bir kayisi türü oldugunu belirten Kilinç, "Hem kuru da hem yasta üreticilerimizin bu yil daha bereketli bir verim elde etmesini diliyorum. Su anda öyle bir noktaya geldik ki eger tarim teknolojilerini gelistirmez isek eger tarim teknolojilerini devreye sokmaz isek isçiyle bu yükü kaldirmamiz mümkün degil” dedi.

Daha sonra konusan Malatya Ticaret Borsasi Baskani Ramazan Özcan ise artik kayisinin sadece Malatya’yi ilgilendiren bir ürün olmaktan çiktigini belirterek, “Gerek bölge ekonomisi, gerekse ülke ekonomisi açisindan da çok önemli bir ürün oldugunu hep beraber müsahede ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

Dünyanin dört bir yanina yapilan ihracatla Malatya kayisisini insanlarin damak tatlariyla bulusturduklarini belirten Özcan, “Bununla beraber de ülke ekonomisine ve bölgeye ve Malatya’ya yaklasik 3 milyar dolar da gelir saglamis olduk. Son 3 yilda tahmini rekoltelerde iklim degisikliginin olusturdugu olumsuzluklarla beraber de çok önemli bir gerileme yasadik. Ürünün çok az olmasi fiyatini artiriyor gibi görünse de ama ürünün az olmasi pazarlarimizi da kaybetmemize sebep olacak bir tablo çikariyor ortaya. Dolayisiyla burada bu yil özellikle üretim miktarimizin da yüksek olmasi, önceki yillara göre bizi çok daha heyecanlandiriyor. Ve bu yönü insallah su anda devam eden yas kayisi ihracatimizda beraber yine 1 Agustos itibariyle de yeni mahsulle kuru kayisi ihracatimizda dünyanin 110 ülkesi üzerindeki her bölgeye her alana gitmek için oradaki tüketiciye ulasmak için insallah gayret edecegiz. Bu yil sayin valim Hong Kong’a ve Malezya’ya yas kayisi gönderiyoruz” seklinde konustu.

Malatya Tarim ve Orman Il Müdürü Osman Akar’da Birlesmis Milletler Gida ve Tarim Örgütü verilerine göre dünyada yaklasik 550 bin ton hektar alanda yaklasik 4 milyon ton kayisi üretiminin yapildigini belirterek, Türkiye’nin hem alan hem de üretim miktari olarak ilk sirada yer aldigini söyledi.

Türkiye’deki 16 milyon kayisi agacinin yarisindan fazlasinin Malatya’da bulundugunu da belirten Akar, “Bu sayi her yil giderek artmaktadir. Türkiye kayisi üretim alaninin yüzde 62’si, yas kayisi üretiminin yüzde 38’i, kuru kayisi üretiminin yüzde 85- 95’i ve dünya kuru kayisi üretiminin yaklasik yüzde 55’ini Malatya’miz karsilamaktadir” dedi.

Programda son olarak söz alan Malatya Valisi Ersin Yazici’da Malatya çiftçisinin basta kayisi olmak üzere ürettigi her ürününü Avrupa ve dünya standardinda üretmek zorunda oldugunu belirterek, “Büyük oranda da Malatya çiftçimiz bunu basariyor. Asla ve asla katiyetle bundan bir santim sapmak yok, en iyi kayisiyi biz üretecegiz. En çok ürettigimiz kayisi baska bir ülkenin kayisisindan kaliteli olmamali” dedi.

Bu yil 107 bin ton civarinda bir rekolte tahmininde bulunduklarini da hatirlatan Vali Yazici, “Geçen yil 77 bin tondu. Bu yil yaklasik 30 bin ton daha fazla. Simdi rekolte çok oldu diye iste geçen yila göre yüzde 30-40 civarinda fazlalik var diye tüccarlarimiz yan gelip yatmasin lütfen. Bu isi yapan bu isten ekmek yiyen, para kazanan tüccarlarinin da sanayicimizin de bu yil geçen yilin en az yüzde 25 fazlasina ulasmasi için bir hedef verelim buradan” diye konustu.

Konusmalarin ardindan Vali Yazici ve diger protokol üyeleri kayisi hasadi yapti. Toplanan kayisilar kurumasi için sergene birakilirken mevsimlik isçilerin mesaisi de baslamis oldu.

Dogansehir yolu üzerinde gerçeklestirilen hasat bayramina Malatya Valisi Ersin Yazici, Yesilyurt Kaymakami Kutsal Baytak, Yesilyurt Belediye Baskani Ilhan Geçit, Malatya Ticaret Borsasi Baskani Ramazan Özcan, Ziraat Odalari Birligi Yönetim Kurulu Üyesi ve Malatya Ziraat Odalari Birligi Baskani Yunus Kilinç, Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bentli ve çiftçiler katildi.

Kaynak: İHA