Uzmani Kurban Etlerinin Nasil Muhafaza Edilmesi Gerektigini Anlatti

Manisa Il Saglik Müdürlügü Bulasici Hastaliklar Birim Sorumlusu Halk Sagligi Uzmani Dr. Ceyda Karabulut yaklasan Kurban Bayrami öncesi kurban etlerinin saklanmasi ve korunmasina yönelik önemli bilgilendirmelerde bulundu.

Uzmani Kurban Etlerinin Nasil Muhafaza Edilmesi Gerektigini Anlatti
Kurban Bayrami’nda kurbanlik hayvan nakli ve alimindan baslayarak etlerin saklanmasi ve tüketilmesine kadar geçen süreçte saglik ve hijyen kurallarina azami özen gösterilmesinin çevre ve toplum sagligi açisindan önemli oldugunu kaydeden Manisa Il Saglik Müdürlügü Bulasici Hastaliklar Birim Sorumlusu Halk Sagligi Uzmani Dr. Ceyda Karabulut, "Kurbanlik hayvan seçerken veteriner hekim kontrolünden geçmis saglikli hayvan olduguna dikkat edilmeli, kesim islemi hijyenik yerlerde ve ehil insanlar tarafindan yapilmalidir. Kesilen hayvanlara ait hastalikli organlar, kesim sirasinda olusan atiklar, kist hidatik riskine karsi karacigerler ve akcigerler kesinlikle evcil ve yabani hayvanlara verilmemeli, hayvanlarin çikaramayacagi derinlikte çukurlara gömülerek bertaraf edilmelidir. Hayvanlarin üzerinde bulunan keneler, kesinlikle çiplak el ile öldürülmemeli ve patlatilmamalidir." dedi.



Etlerin tasinmasi

Etlerin tasinmasi konusunda dikkat edilmesi gereken noktalardan da bahseden Dr. Karabulut, "Taze etler gida ile temas amaciyla üretilmis uygun malzemelerde tasinmalidir. Etlerin kokusma ve bozulmanin önlenmesi için hava alacak sekilde tasinmasi ve en kisa sürede uygun yöntemlerle muhafaza edilmesi saglanmalidir." diye konustu.



Etlerin saklanmasi

Etlerin saklanirken özellikle büyük porsiyonlar yerine birer yemeklik olacak sekilde uygun sogutucularda saklanmasina dikkat edilmesi gerektiginin altini çizen Dr. Karabulut, "Uygun büyüklüklerde ambalajlanip buzlukta bir ay, soklandiktan sonra -18 C’de 6 ay saklanabilir. Kavurma yapilan etler uygun sartlarda 1 yil saklanabilir. Iskembe ve bagirsaklar çok iyi temizlendikten sonra degerlendirilmelidir. Temizlik için sagliga zararli kimyasal maddeler kullanilmamalidir. Sakatat çok çabuk bozuldugu için kisa sürede tüketilmelidir." ifadelerini kullandi.

Dondurulmus etlerin çözdürülmesi

Etler dondurulduktan sonra dikkat edilmesi gereken diger bir hususun etlerin çözdürülmesi oldugunu kaydeden Dr. Karabulut açiklamasini söyle tamamladi: "Etler potansiyel riskli besinlerdir ve dolayisiyla mikroorganizmalarin üremesi için uygun ortam olusturabilirler. Çözdürürken etlerimizi sicak su içerisinde çözdürme ya da açikta çözdürme gibi yöntemler saglik açisindan önerilen yöntemler degildir. Etler çözdürülecegi zaman birer yemeklik olacak sekilde buzdolabi sebzelik kisminda çözdürülüp kullanilmalidir."
Kaynak: İHA