Milli Parklar Ve Tabiat Parklari Kurban Bayramina Hazir

Tarim ve Orman Bakanligi’na bagli Doga Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlügü bünyesindeki milli parklar ve tabiat parklari, 9 günlük Kurban Bayrami tatilinde dogayla iç içe olmak isteyen ziyaretçiler için hazir hale getirildi. Sahalarda bulunan tesislerin bakim ve onarimlari gerçeklestirilirken ziyaretçilerin bir aksilik yasamamalari için tüm önlemler alindi.

DKMP Genel Müdürlügünün yetki ve sorumlulugundaki milli parklar ve tabiat parklari; havasi, suyu, tarihi-dogal kaynak degerleri, tabii görünümleri ve sakin ortamlari ile vatandaslara eglenme, dinlenme ve bos zamanlarini degerlendirme imkani sunuyor. Sehir yasamindan uzaklasip dogayla iç içe vakit geçirmek isteyen vatandaslar için bu tür alanlar, özellikle hafta sonlari ve tatil dönemlerinde cazibe merkezi haline geliyor.

49 milli park ve 265 tabiat parki bayrama hazir

DKMP yönetiminde 49 milli park, 265 tabiat parki, 31 tabiati koruma alani, 110 tabiat aniti, 85 yaban hayati gelistirme sahasi, 14 ramsar alani, 108 sulak alan olmak üzere toplam 662 korunan alan bulunuyor. Bu alanlardan 49 milli park ve 265 tabiat parki vatandaslar tarafindan ziyaret edilebiliyor.

DKMP Genel Müdürlügü, yaz aylarinin da gelmesiyle 9 günlük bayram tatilinde korunan alanlara yönelik ziyaretçi sayisinda artis yasanacagini göz önüne alarak vatandaslarin, milli parklar ve tabiat parklarindan herhangi bir aksilik yasamadan huzur içinde yararlanabilmeleri için gerekli tüm tedbirleri aldi.

Bu çerçevede, sahada bulunan bütün tesislerin bakim ve tadilatlari yapilarak kullanilir hale getirildi.

Sahalarin temizliginin saglanmasi hususunda önlemler artirildi. Alanlarda yeteri kadar görevlinin hazir bulundurulmasi için planlamalar yapildi. Vatandaslarin can ve mal güvenligini tehdit edecek her türlü duruma karsi gerekli güvenlik tedbirleri de alindi.

2023 yili Kurban Bayrami’nda 4,6 milyondan fazla kisi korunan alanlari tercih etmisti

Tarim ve Orman Bakanligina bagli DKMP Genel Müdürlügü bünyesindeki korunan alanlari, geçen yil Kurban Bayrami tatilinde de 4 milyon 601 bin 672 kisi ziyaret etmisti.

Geçtigimiz yil 4 günlük Kurban Bayrami’ni da içine alan 24 Haziran-2 Temmuz tarihleri arasinda en çok ziyaret edilen alanlar arasinda Antalya’da yer alan Beydaglari Sahil Milli Parki 488 bin 343 kisi ile birinci sirayi alirken, onu 471 bin 231 kisi ile Mugla’da bulunan Marmaris Milli Parki ve 362 bin 684 kisi ile Kocaeli’de bulunan Ormanya Tabiat Parki takip etti.

2023 yili toplaminda ise dogayi kesfetmeyi seven 63 milyon 679 bin 581 kisi korunan alanlarla bulustu.

Bakan Yumakli’dan orman yangini uyarisi

Tarim ve Orman Bakani Ibrahim Yumakli, 9 günlük Kurban Bayrami tatilinin, DKMP Genel Müdürlügü bünyesindeki milli parklar ve tabiat parklarinin ziyaret edilmesi için önemli bir firsat oldugunu bildirdi.

Bayram tatilinde tabiatla iç içe olmak isteyen vatandaslari milli park ve tabiat parklarina davet eden Yumakli, bin bir çesit bitki ve hayvan türüne ev sahipligi yapan korunan alanlarin, sadece geçmisten devralinan bir miras degil ayni zamanda gelecek kusaklara birakilmasi gereken birer hazine oldugunun altini çizdi.

Bakan Yumakli, tabii alanlardan faydalanan vatandaslarin bu alanlarda gereken hassasiyeti göstermelerini isteyerek, “Vatandaslarimizdan en büyük beklentimiz, orman yanginlari konusunda tedbirli davranmalaridir. Nitekim, büyük kismi ihmal ve dikkatsizlik olmak üzere yanginlarin yüzde 90’inin insan kaynakli olmasi, bizlere büyük sorumluluk yüklüyor. Ayrica yanginlara sebebiyet veren orman çöpleri konusunda da daha dikkatli olmaliyiz. Aziz vatandaslarimizin milli parklar, tabiat parklari ve ormanlarimizin içerisinde yangina sebebiyet verecek ihmallerden kaçinmalari gerektigini bir kez daha hatirlatmak istiyorum. Bu vesileyle tüm vatandaslarimizin ve Islam aleminin Kurban Bayrami’ni tebrik ediyor, herkesin huzur içinde bir bayram geçirmesini temenni ediyorum" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA