Bakanliktan 30 Projeye Toplam 141 Milyon 500 Bin Lira Destek

Kültür ve Turizm Bakanligi, uzun metraj ve çekim sonrasi türlerindeki 30 projeye toplam 141 milyon 500 bin lira destek sagladi.

Sinema sektör temsilcilerinden olusan Sinema Destekleme Kurulunca belirlenen ve Türk sinemasinin gelisiminde önemli rol oynayan bu desteklerden 8’ini ‘Ilk Uzun Metrajli Kurgu Film Yapim’, 17’sini ‘Uzun Metrajli Sinema Film Yapim’, 3’ünü ‘Ortak Yapim’ ve 2’sini de ‘Çekim Sonrasi’ türlerinde yer alan projeler olusturdu.

Destek alan projeler arasinda; ‘Kalandar Sogugu’ filmi ile dünyanin en önemli film festivallerinden ödülle dönen yönetmen Mustafa Kara’nin ‘Mevsimlerin Ardindan’ ile 2018 yilinda aramizdan ayrilan fotograf sanatçisi Ara Güler’in hayatini anlatan ve yönetmenliklerini Fatma Ela Alyamaç ve Aren Perdeci’nin üstlenecegi ‘Merhaba’ adli filmleri göze çarpiyor.

Destek alan diger projeler arasinda Yüksel Aksu’nun ‘Bak Postaci Geliyor’, Emre Konuk’un ‘Halid Bin Velid: Allahin Kilici’ filmleri de yer alirken Berlin ve Sundance Film Festivallerinden ödüllerle dönen Türk-Ukrayna ortak yapimi Klondike’in yapimcisi Mehmet Bahadir Er bu kez ‘Toz Baba Tekkesi’ adli projede yönetmen koltugunda oturacak.

Bu sene destek alan uzun metraj animasyon projeler arasinda Cumhuriyet’in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatini anlatan üçlemenin ilk filminde ‘Mustafa’ ile Atatürk’ün çocukluk dönemi islenirken, animasyon filmin yönetmenligi Semih Turali ve Halil Öztürk gerçeklestirecek.

Destek alan bir diger animasyon uzun metraj projesi ise çocuklarin ilgiyle takip ettigi Rafadan Tayfa serisinin son filmi Ismail Fidan’in yönetmenliginde ‘Kapadokya Macerasi’ olacak.

Bakanlik destekleri 200 milyon liraya yaklasti

Kültür ve Turizm Bakanliginca; belgesel film yapim, senaryo ve diyalog yazim, kisa film yapim, kisa animasyon film yapim ve yerli film gösterim türlerine 2024 yilinda 44 milyon 891 bin lira destek verirken uzun metraj ve çekim sonrasi destegine verilen 141 milyon 500 bin lira destekle birlikte 2024 yilinda bugüne kadar sinema sektörüne aktarilan destek tutari 186 milyon 391 bin liraya ulasti.

Uzun metrajli sinema film yapim, ilk uzun metrajli kurgu film yapim, ortak yapim, çekim sonrasi ile dagitim ve tanitim destek türlerindeki basvurularin degerlendirilecegi Sinema Destekleme Kurulu toplantisinin ikincisi ise eylül ayinda gerçeklestirilecek.

Kültür ve Turizm Bakanliginin sinema desteklerine Sinema Genel Müdürlügünün https://sinema.ktb.gov.tr/TR-373794/2024-4-sayili-sinema-destekleme-kurulu-karari-aciklandi.html adresinden ulasilabiliyor.
Kaynak: İHA