Bakan Tunç Açiklamasi 'Erisilebilirligin Zirveye Çiktigi Adalet Sistemini Tahkim Edecegiz'

Adalet Bakanligi, son bir yilda hizmet binalarindan personel istihdamina, hukuki düzenlemelerden alternatif uyusmazlik çözüm yöntemlerinin gelistirilmesine kadar birçok yeniligi hayata geçirdi. Adalet Bakani Yilmaz Tunç, "Mülkün temeli olan adaletin tecellisinde vatandaslarimiza sunulan hizmetin kalitesini arttirmak, hukuk sistemimizdeki standartlari daha da yükseltmek için son bir yilda reform niteligindeki önemli hizmetleri hayata geçirdik" dedi.

Yargi sisteminin daha etkili isleyebilmesine hizmet eden yenilikler arasinda yeni açilan ve temeli atilan adalet saraylari ile yargi mensuplarinin sayilarinin ve niteliklerinin arttirilmasi dikkat çekiyor. Ayrica vatandaslarin uyusmazliklarini mahkemeye gitmeden, el sikisarak çözmesine olanak saglayan alternatif uyusmazlik çözüm yöntemleri de zaman ve kaynaklardan tasarrufu artiriyor, toplumsal barisa katki sunuyor.

1 yilda 5 adalet sarayi hizmete açildi

Bakanlik, son bir yillik süreç içerisinde toplam 52 bin 368 metrekare kapali alana sahip 5 adalet sarayini hizmete açti. Ayrica 11 ilde 971 bin 964 metrekare kapali alana sahip adliye sarayinin insaatina baslandi. 21 adliyenin ise proje çalismalari devam ediyor.

Hakim ve savci sayisi 24 bin 829’a yükseldi

Son bir yilda atanan 2 bin 294 hakim savci ile birlikte hakim ve savci sayisi 24 bin 829’a yükseldi. 2019 yilinda sisteme kazandirilan Hukuk Mesleklerine Giris Sinavi ilk kez bu yil uygulanacak. Ayni sekilde ilk hakim savci yardimcilari bu yil içerisinde görevine baslayacak. Ayrica son bir yilda 20 bin 779 alim ile personel sayisi 183 bin 806’ya ulasti. Ayni zaman diliminde 168’i adli ve 9’u idari yargida olmak üzere 177 mahkeme, 21 istinaf dairesi, Adli Tip Kurum bünyesinde ise 3 Grup Baskanligi ve 6 sube müdürlügü faaliyete geçirildi. Kadin ve çocuk haklari açisindan ikincil örselenmenin önüne geçen 19 yeni Adli Görüsme Odasi (AGO) açildi. Böylece Türkiye genelindeki AGO sayisi 171 oldu. Son bir yilda açilan 40 yeni noterlik ile noterlik sayisi ise 2 bin 385’e ulasti.

Teknoloji kullanimi yayginlastirildi

Durusmalara uzaktan katilimi saglayan 386 Sesli ve Görüntülü Bilisim Sistemi (SEGBIS) cihazinin kuruldu ve 1 milyon 708 bin 173 SEGBIS görüsmesi gerçeklestirildi.

Ayrica, yeni kurulan 340 e-Durusma sistemiyle fiilen yapilan e-Durusma sayisi 1 milyon 292 bin 884’e ulasti. Yargisal süreçleri hizlandiran ve zamandan tasarruf saglayan e-Tebligat uygulamasiyla da son bir yilda muhatabina iletilen tebligat sayisi 79 bini asti.

Deprem bölgesine yeni yargilama usulü ihdas edildi

Deprem bölgesindeki bazi idari davalarin daha hizli sonuçlandirilmasina yönelik düzenlemeyi içeren 7471 sayili Kanun 9 Kasim 2023 tarihinde Resmî Gazete’de yayimlanarak yürürlüge girdi. Bu düzenlemeyle davalarin bir an önce sonuçlanmasi için yeni bir yargilama usulü ihdas edildi. Böylece depremzede vatandaslar yargisal süreçlerde desteklendi.

9. Yargi Paketi’nin de hazirliklari son asamaya ulasti

Hukuk uyusmazliklarinda arabuluculuk uygulamasi ile son bir yillik süreçte 1 milyon 340 bine yakin uyusmazlik çözüme kavusturuldu. Uzlastirma kapsaminda 324 bin 744, seri muhakeme usulü kapsaminda 141 bin 243 ve basit yargilama usulü kapsaminda da 256 bin 826 dosya hizli bir sekilde sonuçlandirildi. Son bir yilda 8. Yargi Paketi TBMM’den geçirilirken, 9. Yargi Paketi’nin de hazirliklari son asamaya ulasti.

"Erisilebilirligin zirveye çiktigi adalet sistemini tahkim edecegiz"

Bakanlik çalismalariyla ilgili açiklamalarda bulunan Adalet Bakani Yilmaz Tunç, "Mülkün temeli olan adaletin tecellisinde vatandaslarimiza sunulan hizmetin kalitesini arttirmak, hukuk sistemimizdeki standartlari daha da yükseltmek için son bir yilda reform niteligindeki önemli hizmetleri hayata geçirdik. Hakim savci sayimiz, personel istihdamimiz, adliye ve mahkeme sayilarimizdaki artisin yani sira tüm teknolojik yenilikleri yargi sistemimize uyarladik. Yaptigimiz tüm bu çalismalar daha etkin isleyen daha fazla güven veren adalet sistemi içindir. Erisilebilirligin zirveye çiktigi bir adalet sistemini tahkim etmek ve milletimizin yargi hizmetlerinden memnuniyetini en üst noktaya tasimak için çalismalarimizi araliksiz sürdürecegiz" dedi.

Kaynak: İHA