Bakan Fidan Açiklamasi 'Türk Dis Politikasi Dünyaya Ve Olaylara 360 Derece Bakiyor'

Disisleri Bakani Hakan Fidan, “Türk dis politikasi dünyaya ve olaylara 360 derece bakiyor ve böyle bakmaya devam etmek zorundayiz. Dünyanin her kösesindeki siyasi, ekonomik ve toplumsal gelismelerin nabzini tutmamiz gerekiyor” dedi.

Disisleri Bakani Hakan Fidan, Brezilya Disisleri Bakani Mauro Vieira ile bir araya geldi. Disisleri Bakanliginda gerçeklesen görüsmenin ardindan iki Bakan ortak bir basin açiklamasi gerçeklestirdi. Fidan burada yaptigi açiklamada Türk dis politikasinin dünyaya ve olaylara 360 derece baktigini ve böyle bakmaya devam etmek zorunda olduklarini söyledi.



“Brezilya bizim Latin Amerika’daki en büyük ticaret ortagimiz”

Görüsmede iki ülke arasinda siyasi, ekonomik ve kültürel iliskileri gelisme konusunda mutabik kaldiklarini söyleyen Bakan Fidan, “Brezilya bizim Latin Amerika’daki en büyük ticaret ortagimiz. Ticaret hacmimiz geçen yil itibariyle 5 milyar dolara ulasmis durumda. Bunu dengeli bir sekilde daha da artirmayi hedefliyoruz. Degerli dostumla karsilikli yatirimlari nasil arttirabilecegimizi de ele aldik. Ayni zamanda turizm konusunu tartistik. Geçtigimiz yil 103 bin Brezilyali turist ülkemize gelmisti. Bu sayiyi daha da artirma, ayrica turizm sektöründe is birligi yapma hususunda da hemfikiriz” ifadelerini kullandi.

“Netanyahu hükümeti, sistematik katliamini sürdürüyor”

Misafir Bakan Vieira ile görüsmesinde küresel gelismeler hakkinda da istisarelerde bulunduklarini belirten Fidan, “Ülkelerimizin yaklasimlarinin birçok konuda örtüstügünü müsahede ettik. Gazze konusunda da Brezilya ile büyük oranda ayni hassasiyetleri paylasiyoruz. Brezilya’nin Israil Filistin meselesindeki durusunu takdirle karsiliyoruz. Katledilen Filistin’i sayisi 36 bini asti. Bunlarin çogu kadinlar ve çocuklardan olusuyor. 7 Ekim’den bu yana yüzden fazla gazeteci öldürüldü. Çesitli ülkelerden 200’ü askin insan yardim görevlisi katledildi. Israil’i kayitsiz sartsiz destekleyen ülkeler bu katliami hala görmezden gelmeye devam ediyorlar. Bununla da yetinmeyip Israil’e durmadan silah ve mühimmat yardimi yapiyorlar. Durma apaçik ortada fundamentalist Netanyahu hükümeti, sistematik katliamini sürdürüyor. D8 ülkelerinin disisleri bakanlari olarak Istanbul’da yaptigimiz toplantida açikça vurguladigimiz üzere bizler Gazze vahsete seyirci kalmayacagiz” diye konustu.



“Türk dis politikasi dünyaya ve olaylara 360 derece bakiyor”

Son 2 haftadaki yogun programina dair konusan Fidan, “Bunlarin paternine baktiginiz zaman aslinda bir gerçek ortaya çikiyor. O da su; Türk dis politikasi dünyaya ve olaylara 360 derece bakiyor ve böyle bakmaya devam etmek zorundayiz. Dünyanin her kösesindeki siyasi, ekonomik ve toplumsal gelismelerin nabzini tutmamiz gerekiyor. Dis iliskilerimizi uluslararasi gündeme ve küresel sisteme etki edebilen bir aktör olarak yürütmemiz gerekiyor. Diger taraftan zaman kiymetli dolayisiyla bir kitadan digerine kritik platformlarda yer almaya ve küresel gündeme tesir edebilen dinamik bir etkilesim kurmaya da önem veriyoruz” ifadelerine yer verdi.

Bakan Fidan Kuzey Makedonya ve Italya’ya gidiyor

Son birkaç hafta içindeki ziyaret trafiginde yaptigi görüsmelerin içerigine dair bilgi veren Bakan Fidan yakin zamanda gerçeklestirecegi ziyaretler ve katilacagi programlar hakkinda söyle konustu:

“Yarin Kuzey Makedonya’nin baskenti Üsküp’e gidecegiz. Orada Güneydogu Afrika Ülkeleri Isbirligi Zirvesi’ne katilip ertesi gün Italya’da yapilacak G7 toplantisinda sayin Cumhurbaskanimiza refakat edecegiz. Uluslararasi meselelere dair görüslerimizi aktarip Filistinli kardeslerimizin sorunlarini her zamanki gibi gündeme orada da tasiyacagiz. Arife günü ve Kurban Bayraminin ilk günü Isviçre’deki Ukrayna Baris Zirvesinde ülkemizi temsil edecegiz. Adil bir barisin saglanmasina yönelik görüslerimizi paylasacagiz. Avrupa’dan Asya’ya, Orta Dogu’dan Balkanlar’la gerçeklestirdigimiz ziyaretlerin her birinin arkasinda gerçekten çok ciddi bir çalisma ve emek var. Arkadaslarim inanilmaz bir fedakarlikla gece gündüz çalismakta, büyük bir dikkat ortaya koymakta. Bu yogun gündemde ülkemizi ve milletimizi temsil ediyor olmak da bize ayrica onur vermekte.”
Kaynak: İHA