Vali Mustafa Çiftçi'nin 'Vakif Haftasi' Mesaji; 'Vakfi Yasatmak, Medeniyeti Yasatmaktir'

Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, “Vakif Haftasi” dolayisiyla yayinladigi mesajda, “Vakfi yasatmak, medeniyeti yasatmaktir” dedi.

Vali Mustafa Çiftçi'nin 'Vakif Haftasi' Mesaji; 'Vakfi Yasatmak, Medeniyeti Yasatmaktir'
Kadim medeniyetimizin temelini olusturan yardimlasma, dayanisma, hayirseverlik duygularinin kurumsal bir kimlik kazanmasiyla tecelli eden vakiflarin yüzyillar öncesinden günümüze ulasan en köklü mirasimiz oldugunu ifade eden Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, mesajinda sunlari kaydetti; “Vakiflar, Islam medeniyetinin ilk yillarindan itibaren sosyal hayatin hemen her alaninda faaliyet göstererek toplumun ihtiyaç duydugu birçok hizmeti saglamistir. Anadolu’da Selçuklular’dan itibaren yayginlasmis, Osmanli Cihan Devleti Dönemi’nde bir medeniyet haline gelmis ve devletimiz tarafindan devralinmis bu kadim gelenek, ecdat yadigâri olarak varligini bugün de iftiharla sürdürmektedir.

1048 yilinda Selçuklular’in Pasinler’de kurdugu vakif, Anadolu’nun ilk vakfi olma özelligine sahiptir. Anadolu kültürünün mihenk tasi olan kadim sehrimiz Erzurum, vatanimizin hayir müesseseleriyle donatilmasinda da temel teskil etmektedir.

Bizler, millî serefimizi yükselten vakiflarimizi yasatmanin, tanimanin ve gelecek kusaklara tanitmanin millî bir borç ve bir medeniyet vazifesi oldugunun bilincindeyiz. Milletimizin yüzyillar öncesinden insa ederek bizlere biraktigi binlerce cami, han, hamam, kervansaray, imâret, sifâhâne, medrese ve külliye; yapilan çalismalar neticesinde yasama coskusu ve iradesine sahip olmaktadir.

Bu vesileyle insanlardaki yardim duygusunu gelistirmek, dayanismanin önemini anlatmak ve birlik, beraberlik içinde insanlarin gönül zenginligine ulasmasina yardimci olmak amaci ile 1985 yilindan beri kutlanan “Vakif Haftasi”ni tebrik ediyorum.

“Vakfi yasatmak, medeniyeti yasatmaktir.” anlayisiyla vakif bilincinin sürdürülmesine vesile olan, kardeslik ve yardimseverlik duygularini ayakta tutmak için çalisan tüm vakiflarimiza basarilar diliyorum.”
Kaynak: İHA