Avustralya'dan Askeri Helikoptere Müdahale Eden Çin'e Tepki Açiklamasi 'Kabul Edilemez'

Avustralya Basbakani Anthony Albanese, Çin’e ait bir savas uçaginin Avustralya’ya ait askeri helikoptere yönelik müdahalesinin “kabul edilemez” oldugunu söyledi.

Avustralya'dan Askeri Helikoptere Müdahale Eden Çin'e Tepki Açiklamasi 'Kabul Edilemez'
Avustralya ve Çin arasinda tansiyon yükseldi. Avustralya Savunma Bakani Richard Marles, Çin hava kuvvetlerine ait J-10 tipi savas uçaginin Kuzey Kore’ye yönelik Birlesmis Milletler (BM) yaptirimlarini uygulama operasyonu yürüten Avustralya’ya ait MH-60R tipi askeri helikopterin yakinina isaret fisegi attigini söyledi.

Cumartesi günü Sari Deniz üzerinde meydana gelen olaya Avustralya Basbakani Anthony Albanese tepki gösterdi. Albanese, askeri helikopterin uluslararasi hava sahasinda Çin hava kuvvetleri tarafindan tehlikeye atilmasinin “kabul edilemez” oldugunu belirterek, “Avustralya Savunma Kuvvetleri personeli uluslararasi sularda, uluslararasi hava sahasindaydi ve pervasiz davranislari nedeniyle dünyanin Birlesmis Milletler araciligiyla Kuzey Kore’ye uyguladigi yaptirimlarin uygulanmasini saglamak için çalisiyorlardi. Herhangi bir risk altinda olmamalilardi” dedi.



“Avustralya halki açiklama bekliyor”

Çin’in olayla ilgili henüz kamuya açik bir yanit vermedigini kaydeden Albanese, Avustralya halkinin Çin’den bir açiklama bekledigini ve Avustralya’nin Çin’e her düzeyde çok güçlü yanitlar verdigini ifade etti.

Çin Basbakani Li Qiang’in gelecek ay Avustralya’yi ziyaret etmesinin planlandigini belirten Albanese, "Görüsmelerde de tutumunuzu açikça belirtecegiz" dedi.

Avustralya Savunma Bakanligi tarafindan yapilan açiklamada, helikopterin Çin’in attigi isaret fiseklerinden kaçmayi basardigi ve olayda yaralanan olmadigi ifade edildi.

Kasim ayinda da Çin donanmasinin uluslararasi sularda Avustralyali dalgiçlari yaraladigi açiklanmisti.
Kaynak: İHA