UNRWA Genel Komiseri Lazzarini Açiklamasi 'Israilli Yetkililer, BM'nin Insani Yardim Erisimini Engellemeye Devam Ediyor'

Birlesmis Milletler Yakin Dogu’daki Filistinli Mültecilere Yardim ve Bayindirlik Ajansi (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, "Israilli yetkililer, Birlesmis Milletler’in insani yardim erisimini engellemeye devam ediyor” dedi.

Israil’in Gazze Seridi’ne yönelik ablukasi devam ederken, insani yardimlar bölgeye kisitli sekilde sürüyor. Birlesmis Milletler Yakin Dogu’daki Filistinli Mültecilere Yardim ve Bayindirlik Ajansi (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, yaptigi açiklamada, “Israilli yetkililer, Birlesmis Milletler’in insani yardim erisimini engellemeye devam ediyor. Daha bu hafta, ön saflarda yer alan UNRWA ekiplerimizle birlikte Gazze’de olmayi planladigim ziyaretime ikinci kez izin vermediler” dedi.

Insani yardim çalisanlarina ve konvoylarina yönelik saldirilarda artis kaydedildigini ifade eden Lazzarini, “Sadece geçtigimiz 2 hafta içerisinde konvoylara ates açilmasi, BM personelinin tutuklanmasi, zor kullanma, çiplak sekilde üst aramasi, silahla tehdit ve kontrol noktalarinda uzun gecikmelerle konvoylarin karanlikta hareket etmesine ya da iptal edilmesine neden olan 10 olay yasadik” dedi.

Söz konusu olaylarin Gazze Seridi’nde kitligi önlemek için zamana karsi yarisilan bir dönemde tekrar tekrar meydana geldigine dikkat çeken Lazzarini, bu olaylarin insani yardim ekipleri arasinda korku ve endiseye neden oldugunu ifade etti.



“Bagimsiz bir sorusturma ve hesap verebilirlik talep ediyorum”

Israil ve Filistin arasindaki 7 Ekim olaylarinin basindan bu yana UNRWA ve diger insani yardim personelleri de dahil olmak üzere BM, tesislerinin ve operasyonlarinin açikça göz ardi edildigini vurgulayan Lazzarini, “Tümü uluslararasi hukuk kapsaminda korunan insani yardim çalisanlarinin, operasyonlarinin ve tesislerinin açikça göz ardi edilmesine iliskin bagimsiz bir sorusturma ve hesap verebilirlik talep ediyorum. Aksi bir durum tehlikeli bir emsal teskil edecek ve dünya genelindeki insani yardim çalismalarini tehlikeye atacaktir” dedi.

Israilli yetkililere, Gazze Seridi’nin kuzeyi de dahil olmak tüm bölgeye insani yardim erisimini kolaylastirma çagirisinda bulunan Lazzarini, “Insani erisimin engellenmesi insancil hukukun ihlalidir” dedi.

Kaynak: İHA