Kenya'daki Sel Felaketinde Can Kaybi 219'A Yükseldi

Dogu Afrika ülkesi Kenya’da siddetli yagislarin yol açtigi sel felaketinde hayatini kaybedenlerin sayisi 219’a yükseldi.

Kenya’da Mart ayinin ortasindan bu yana etkisini sürdüren siddetli yagislarin beraberinde getirdigi sellerde bilanço agirlasiyor. Kenya Içisleri Bakanligindan yapilan açiklamada, sel felaketinde son 24 saatte 9 kisinin hayatini kaybettigi, toplam can kaybinin 219’a, yarali sayisinin da 164’e yükseldigi duyuruldu. Ayrica 72 kisinin kayip durumda oldugu, 194 bin 305 kisinin evlerini terk etmek zorunda kaldigi ifade edildi. Açiklamada, “33 noktada yogun yagis beklendiginden alçak ve nehir kenarindaki bölgelerde sele karsi daha dikkatli olunmasi tavsiye ediliyor” ifadeleri kullanildi. Bati Pokot, Embu, Machakos, Makueni ve Nakuru’da toprak kaymalarinda artis oldugu belirtildi. Kenya Kizil Haç tarafindan yapilan açiklama ise sel nedeniyle 8 bin 565 hayvanin telef oldugu, 36 bin 344 dönüm tarim arazisinin, 46 yolun hasar gördügü aktarildi.

Kenya Devlet Baskani William Ruto, “Ülkemizin yasadigi benzeri görülmemis sel krizi, çevremizi korumadaki basarisizligimizin dogrudan bir sonucudur ve iklim degisikliginin aci verici etkilerine yol açmaktadir. Iklim degisikliginin varolussal tehdidiyle yüzlesmedigimiz sürece ülkemiz uzun bir süre bu döngüsel krizin içinde kalacak” ifadelerini kullandi.

Daha fazla yagis bekleniyor

Hidaya Firtinasi’nin yarina kadar ülkeye ulasmasi, birçok bölgede siddetli yagislarin devam etmesi, alçak bölgelerde su baskinlarinin yasanmasi bekleniyor. Yetkililer ve yardim kuruluslari, giderek daha fazla yolun hasar görmesi nedeniyle bazi bölgelere erisimin kisitlanabilecegi konusunda uyarida bulundu.
Kaynak: İHA