Bakan Tunç'tan Uluslararasi Ceza Mahkemesi Bassavcisi Khan'a 'Gazze Çagrisi'

Adalet Bakani Yilmaz Tunç, Uluslararasi Ceza Mahkemesi (UCM) Bassavcisi Karim Asad Ahmad Khan’a, "Acilen sorusturma açilmali, tedbir kararlari alinmali, suçlularin tutuklanmasi saglanmalidir" çagrisinda bulundu.

Adalet Bakani Yilmaz Tunç, X hesabindan yaptigi paylasimda, Uluslararasi Ceza Mahkemesi Bassavcisi Karim Asad Ahmad Khan’a Gazze’de yasanan olaylara iliskin çagrida bulundu. Bakan Tunç, "Khan’in Filistin’de islenen insanlik suçlari karsisinda sorusturmayi tamamlayarak davayi açmamasi Gazze’deki dramin giderek artmasina, çocuk katliaminin devamina neden olmaktadir. Davanin gecikmesi Israilli saldirganlari cesaretlendirmekte, Uluslararasi Hukuka olan güveni ortadan kaldirmakta, UCM’yi etkisizlestirmektedir" ifadelerini kullandi.

"Lütfen çocuklar öldürülmesin, suçlular adalet önünde hesap versin"

"15 bini çocuk 37 bin sivilin öldürüldügü 77 bin masum insanin yaralandigi" ifadesini kullanan Tunç, paylasiminda sunlari aktardi:

"Milyonlarca insanin açlik ve susuzluga maruz birakildigi, hastanelerin, ibadethanelerin, okullarin, mülteci kamplarinin bombalandigi saldirilarda harekete geçilmeyecekse ne zaman geçilecektir. Tüm suç delilleri ortada iken davayi açmamakta direnmek, katliama sessiz kalmak, islenen suça ortak olmak anlamina gelecektir. Artik tahammül kalmamistir, insanlik vicdani dünyanin her yerinde, üniversitelere, sokaklara, meydanlara tasmaktadir. Çocuklarin katlini önlemek UCM’nin elindedir, soykirim suçunu önlemek UCM’nin varlik sebebidir, UCM bunun için kurulmustur, bu yetkisi vardir. Suçlular da bellidir, acilen sorusturma açilmali, tedbir kararlari alinmali, suçlularin tutuklanmasi saglanmalidir. Bir gün bile gecikmek, yüzlerce çocugun hayattan koparilmasi demektir. Uluslararasi Ceza Mahkemesi Bassavcisi Karim Asad Ahmad Khan, beklemeniz için hiçbir neden yok, dünya hukuk tarihine kara bir leke olarak degil; insan haklarini ve adaleti savunan biri olarak geçmek istiyorsaniz bir dakika bile beklememeniz gerekir. Lütfen çocuklar öldürülmesin. Suçlular adalet önünde hesap versin."
Kaynak: İHA