ANASIAD Genel Baskani Hakan Birkan Açiklamasi 'Hep Birlikte Ekonomiye Odaklanmaliyiz'

Anadolu Sanayici ve Is Insanlari Dernegi (ANASIAD) Genel Baskani Hakan Birkan, Türkiye’nin bir süredir yüksek enflasyon, yüksek faiz ve döviz fiyatlarindaki uyumsuzlukla mücadele ettigini, bu yüzden tüm kesimlerden siyasi çekismeleri geride birakarak sadece ekonomiye odaklanmasi gerektigini söyledi.

ANASIAD Genel Baskani Hakan Birkan Açiklamasi 'Hep Birlikte Ekonomiye Odaklanmaliyiz'
TÜIK’e göre, Tüketici Fiyat Endeksinin nisanda aylik bazda 3,18, Yurt Içi Üretici Fiyat Endeksinin de yüzde 3,60 artis gösterdigini, yillik enflasyonun tüketici fiyatlarinda yüzde 69,80, yurt içi üretici fiyatlarinda yüzde 55,66 olarak gerçeklestigine dikkat çeken ANASIAD Genel Baskani Hakan Birkan, is dünyasi için en büyük sorunun enflasyon oldugunu, bunun yani sira yüksek faiz nedeniyle paraya ulasmanin zorlastigini bunun da yatirim ve üretimin önündeki engeller oldugunu belirterek, “Ülkemizdeki tüm kesimlerin kisir çekismeleri bir kenara birakarak biran önce gerçek gündem olan ekonomiye odaklanmasini gerekiyor. Merkez Bankasi, yilsonu enflasyon beklentisini yüzde 36 olarak açikladi.

Ancak is dünyasi olarak bu yili yüzde 43-44 bandinda tamamlanmasini bekliyoruz. Bununla birlikte ihracatin sikintiya girmemesi ve ithalatin cazip hale gelmemesi için kur ile enflasyon arasindaki dengenin de kopmamasi lazim. Kuru baskilayarak enflasyonu tutmanin kisa vadeli birtakim faydalari olabilir ama bu ithalati artiran, ihracati baskilayan unsurdur. Bu da kapatmak için büyük bir mücadele içinde oldugumuz dis ticaret açigimizi olumsuz yönde etkileyecektir" dedi.

Yüksek faiz politikasi sebebiyle banka kredisi maliyetlerinin çok yüksek oldugunu belirten Hakan Birkan, enflasyonun yüksek oldugu bir ortamda, kredi maliyetlerinin enflasyon üzerinde konumlanmasinin piyasanin bir gerçegi oldugunu kabul ettiklerini ama ticari faaliyetleri devam ettirmek için de kredi kullaniminin zorunlu oldugunu vurguladi. Beklentilerinin enflasyonun makul seviyeye inmesi, buna bagli olarak da faizlerin ve kredi maliyetlerinin daha uygun bir noktaya gelmesi oldugunu ifade eden Birkan, “Elbette kredi maliyetlerinin asagiya çekilmesi, enflasyonun asagiya çekilmesiyle uyumlu bir halde olacaktir. Bu yüzde de el birligi ederek önce enflasyonla topyekûn mücadele etmeliyiz. Türkiye 2 yildir seçim atmosferinde. Uygulanan seçim ekonomisi bütün dengeleri bozdu. Diger yandan uzun bir pandemi sürecinin ardindan Rusya Ukrayna arasinda çikan savas dünyada ekonomileri alt üst etti. Geçen yil yasadigimiz deprem felaketi ise ekonomimize büyük bir darbe vurdu. Simdi el birligi ile bu durumu terse çevirecek hamleler yapmak zorundayiz. Basta siyasetçiler olmak üzere toplumun tüm kesimlerinden normallesme adimlari atmasini bekliyoruz” seklinde konustu.

Hakan Birkan önceki gün Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ile CHP Genel Baskani Özgür Özel arasinda gerçeklesen görüsmenin ve görüsme sonrasinda da iade-i ziyaret yapilacaginin açiklanmasinin ülkede siyasi tansiyonun düsmesinde olumlu bir adim olarak gördüklerini de söyledi.

Birkan, “Is dünyasi olarak, sadece üretime odaklanmak istiyoruz. Ülkemizin ilerlemesi, halkimizin refah ve mutlulugu için birlik ve beraberlik içinde olmamiz çok önemli. Ekonomideki olumsuzluklara, dünyada devam eden savaslara ragmen gelecekten umutluyuz” dedi.

Kaynak: İHA