Bakan Tekin Açiklamasi 'Son 22 Yilda Mesleki Egitimi Temelden Yeniden Insa Ettik'

Milli Egitim Bakani Yusuf Tekin, “Son 22 yilda mesleki egitimi temelden yeniden insa ettik” dedi.

Milli Egitim Bakani Yusuf Tekin, Gölbasi’ndaki Mogan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Oteli’nde “Mesleki ve Teknik Egitim Politika Belgesi" tanitim toplantisina katildi.

Program tanitim filmiyle basladi.

Tanitim filminin ardindan konusan Bakan Tekin, egitimin bir toplumun gelecegini sekillendiren en kritik araçlardan biri oldugunu ifade ederek, mesleki egitimin gücünü daha da pekistirmesi hedeflenen Mesleki Egitim Politika Belgesi’nin detaylarini açikladi.

Belgeyi Türkiye’nin egitimdeki ufuklarini genisletecek, ulusal ve uluslararasi arenada rekabet gücünü artiracak önemli bir dönüm noktasi olarak nitelendiren Tekin, “28 Subat sürecinde Imam Hatip Liseleri’nin yani sira asil darbeyi alan yapi meslek ve teknik egitimdi. Yasatilan katsayi ayrimciligi basta olmak üzere uygulanan politikalarla mesleki ve teknik egitim adeta ölme noktasina gelmisti. Bu alandaki hamlelerle mesleki ve teknik egitimi yeniden canlandirmak için çaba sarf ettik. Son 22 yilda mesleki egitimi temelden yeniden insa ettik. Sadece bir ögretim modeli olmanin ötesine tasidik ve üretim ile istihdami entegre eden bir kalkinma modeline dönüstürdük. Böylece ülkemizi her bakimdan örnek gösterilen, dünya çapinda saygi duyulan bir egitim modeline kavusturduk. Her yil, devlet bütçesinden egitime ayrilan en yüksek pay ile egitim alaninda devrim niteliginde adimlar atmaya devam ediyoruz” açiklamasinda bulundu.

Bu yaz pilot uygulamalarin baslayacagini kaydeden Tekin, olusturulan yöntemlerle ögrencilere temel mesleki becerilere kazandirarak, egitimlerini mesleki yeterlilik belgesine dönüstürmeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi.

“Sorunlari tespit etme ve sorunlara yönelik strateji gelistirme firsati bulduk”

Yapilan saha ziyaretleri ve sektör istisare toplantilari sayesinde mesleki ve teknik egitimde karsilasilan sorunlari tespit etme ve bu sorunlara yönelik stratejiler gelistirme firsati bulduklarini vurgulayan Tekin, “Bu çerçevede olusturulan Mesleki ve Teknik Egitim Politika Belgesi ile herkesin bir meslegi olmali anlayisini düstur edinerek, sektör is birlikleriyle mesleki egitime erisimi ve kaliteyi artirmayi, ögrencilerimizi hayata ve istihdama hazirlayarak ülkemizin kalkinmasina ve refahina katki sunmayi hedefliyoruz” dedi.



“Talepler dogrultusunda 72 strateji maddesi bulunmaktadir”

Politika belgesinde yer alan temalari ‘Mesleki ve Teknik Egitime Erisim’, ‘Mesleki ve Teknik Egitimde Iyilestirme’, ‘Mesleki ve Teknik Egitim ile Istihdama Hazirlik’ olmak üzere üç ana baslik altinda topladiklarinin altini çizen Tekin, sözlerine söyle devam etti:

“Sektörle yaptigimiz istisare toplantilarinda egitim ve sektör temsilcilerinden gelen talepler dogrultusunda gelistirdigimiz 72 strateji maddesi bulunmaktadir. Bu stratejiler, Mesleki ve Teknik Egitim Politika Belgesi’nin en önemli temelini olusturmakta ve egitim sistemimizi iyilestirmek ve güçlendirmek için genis çapta bir strateji çerçevesi sunmaktadir.”

Belgede üniversiteler ve sektörlerle is birligi içinde okullarin ihtisaslasmalarini saglamak, ortaögretimde akademik egitim alan ögrencilere mesleki egitim merkezleri üzerinden meslek edinme imkânlari sunmak ve toplumun mesleki egitime olan algisini olumlu yönde degistirecek farkindalik çalismalarini hayata geçirmek gibi stratejilerin yer aldigini belirten Tekin, “Her ne kadar 74 strateji maddesinin her birini detaylica ele almak bu kisa sürede mümkün olmasa da, bu stratejilerin tümü egitim sistemimizi daha etkili, ulasilabilir ve uygulanabilir kilmayi amaçlamaktadir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA