Kusadasi'nda UNESCO Onayli Egitim Programi MUNACS'24 Basladi

Aydin’in Kusadasi ilçesinde, ögrencilerin gerçek bir Birlesmis Milletler (UN) delegesi gibi giyinip, fikir alisverisinde bulunduklari egitim programi olan MUNACS 24 basladi. Üç gün sürecek olan programda 22 farkli okuldan yerli ve yabanci 200 ögrencinin yani sira ögretmen ve akademisyenler de yer aliyor.

Kusadasi'nda UNESCO Onayli Egitim Programi MUNACS'24 Basladi
Kusadasi’nda Amerikan Kültür Kolejleri Genel Merkezi ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu’nun destegiyle 5 yildizli bir otelde düzenlenen egitim programi MUNACS 24 basladi.

‘Dünya için Yapay Zeka: Etik ve Sürdürülebilirligi Yenilikçi Yaklasimlarla Gelistirme’ ana temasiyla gerçeklestirilen etkinlige ortaokul ve lise dengi okullardan 200’den fazla yerli ve yabanci ögrenci katiliyor. Üç gün sürecek etkinlikte ögrenciler ülke delegeleri olarak katilacaklari konferanslarda, Birlesmis Milletlerdeki komisyonlari temsil eden çesitli komitelerde yer alacaklar.

Komitelerde görev alacak ögrenci delegeler, yapay zekanin etik ve sürdürülebilirlik boyutlarini temsil ettikleri ülkeler olarak ele alacaklar. Delegeler, günümüzün en önemli küresel sorunlarindan biri olan yapay zekanin insanlik için sundugu firsatlari ve riskleri tartisacak, yenilikçi çözümler üretecek ve uluslararasi is birliginin önemini kavrayacaklar. Bu sayede ögrenciler, uluslararasi iliskiler, diplomasi ve küresel sorunlar hakkinda bilgi edinirken, problem çözme, elestirel düsünme ve iletisim becerilerini de gelistirme imkani bulacaklar.

“Ögrencilerimizi yapay zekanin yer aldigi dünyaya hazirliyoruz”

Teknolojinin hizla ilerledigi dünyada yapay zeka egitimine dikkat çeken Amerikan Kültür Kolejleri Yönetim Kurulu Baskani Ömer Yaras, “Bu yil konferansimizin ana konusu yapay zeka. Hizla degisen dünyada yapay zeka giderek hayatlarimizda yer ediyor. Ögrencilerimizi yapay zekanin yer aldigi bir dünyaya hazirlamak için konferansimizi gerçeklestiriyoruz. UNESCO Türkiye Milli Komisyonu’nun destegiyle gerçeklestirdigimiz bu konferansin sonuç bildirgelerinin de, ülkemiz ve dünya çapinda büyük ilgi görecegine inaniyoruz” dedi.

“Diplomasi açisindan çok önemli bir konferans”

UNESCO Türkiye Egitim Komitesi Baskan Vekili Prof. Dr. Mustafa Sever ise, “Çocuklarimizin her açidan gelecege hazirlanmasi bizler için çok önemli. Ayrica bu konferansin diplomatik yönü de büyük önem tasiyor. Burada farkli komiteleri temsil ederken diplomasi dilini de ögreniyorlar. Farkli ülkeleri, farkli kültürleri tanima imkani buluyorlar. Çocuklarimiz üç gün boyunca, çagimizin en önemli ürünü yapay zekayi etik ve sürdürülebilirlik kavramlari çevresinde tartisma imkani bulacaklar” diye konustu.

MUNACS 24’ün amaci

MUNACS 24’ün, yapay zekanin etik ve sürdürülebilirlik boyutlarini ele almak. Türkiye’nin her bölgesinden ve farkli ülkelerden katilim saglayacak ögrencilerin bir araya gelerek küresel sorunlara çözüm bulmak için isbirligi yapmalarini saglamayi da amaçlayan programda, ögrencilerin uluslararasi iliskiler, diplomasi ve küresel sorunlar hakkinda bilgi edinmelerini saglamak amaçlaniyor. Bunun yaninda programda problem çözme, elestirel düsünme ve iletisim becerilerini gelistirmelerine yardimci olmak gibi amaçlari bulunuyor. Konferansin ardindan yazilacak sonuç bildirgesinin ise Paris’e gönderilerek Unesco Milli Komisyonu’na iletilecegi belirtildi.
Kaynak: İHA