Bir Asir Önce Mübadele Sirasinda Saliverilen Atlar Dilek Yarimadasi Milli Parki'ni Renklendirdi

Türkiye’nin en önemli dogal yasam alanlarinin basinda gelen Büyük Menderes Deltasi Dilek Yarimadasi Milli Parki 804 bitki, 8’i memeli 42’si sürüngen ve çok sayida deniz canlisina ev sahipligi yapiyor. Milli Parkin ziyarete kapali bölümlerinde yaklasik 100 yildan bu yana yasamlarini sürdüren yilki atlari ise özgürlüklerinin tadini çikariyor.

Bir Asir Önce Mübadele Sirasinda Saliverilen Atlar Dilek Yarimadasi Milli Parki'ni Renklendirdi


Bölgede yasayan yilki atlari ve yaban sigirlarinin bir kisminin mübadele sirasinda ülkeden göç eden Rumlar tarafindan saliverilen atlarin soyundan geldigi belirtildi. Fotokapana takilan görüntülere her geçen gün sayilari artan yilki atlarinin tamamen vahsilestigi belirtildi. Ziyarete kapali binlerce dönüm alanda yasayan yabanilesmis atlarin uyum içinde yasadigi tespit edilirken, yiyecek ve içecek yönünden herhangi bir sikintisi olmayan yilki atlari gruplar halinde dolasip otluyor.

Tarim ve Orman Bakanligi Doga Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlügü tarafindan, yaban hayvanlarini izlemek için Büyük Menderes Deltasi Dilek Yarimadasi Milli Parki’na yerlestirilen fotokapanlardan elde edilen birbirinden güzel görüntüler izleyenleri mest ederken yilki atlarinin hikayesi de oldukça ilginç bulunuyor.

Tam bir asir önce yapilan mübadele sirasinda Rumlar tarafindan saliverilen hayvanlarin büyük bir kisminin Dilek Yarimadasi Milli Parki’na gittigi ve aradan geçen bir asirlik süreçte atlarin tamamen vahsileserek dogal hayata uyum sagladigi belirtildi.

Vahsi bir tabiatin hüküm sürdügü Milli Parkin iç kisimlarinda özgür bir sekilde gezerken görüntülenen yilki atlari Milli Parka ayri bir güzellik katiyor.
Kaynak: İHA