PKK'dan Suriye'de Bölücülük Faaliyeti

Terör örgütü PKK Suriye’nin kuzeyinde mesru olmayan bir yerel seçime hazirlaniyor.

Suriye’nin toprak bütünlügüne aykiri olan bu sözde “seçim” ile PKK’nin Suriye kanadi PYD/YPG Firat’in dogusunda kendini mesru hale getirmeye çalisiyor.

BMGK kararina karsi seçim

Terör örgütü PKK, “uluslararasi alanda taninma” planini harekete geçirdi. 2011 yilindan beri iç savas yasanan Suriye’de mesru olmayan bir “sandik” kurmaya kalkti. Suriye’nin toprak bütünlügüne tezat olacak sekilde “yerel seçim” çagrisinda bulundu. Ancak, bu durum Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayili kararina uymuyor. ABD, Ingiltere, Fransa, Rusya ve Çin’in daimi üye oldugu BMGK’nin 2015 yilinda kabul ettigi kararda Suriye’nin toprak bütünlügünün alti çiziliyor. Suriye’de acil bir ateskesin saglanmasi ve ülkede siyasi çözüme ulasilmasi çagrisi yapiliyor. Suriye’nin gelecegine Suriye halkinin karar verecegi vurgulaniyor. BM’nin destegi ile Suriyelilerin liderliginde bir siyasi dönüsümün alti çiziliyor. Yani bu kararla, Suriye’nin bagimsizligi, egemenligi, birligi ve toprak bütünlügüne baglilik bildiriliyor. BMGK’nin 2254 sayili karari dogrultusunda BM tarafindan yapilan tüm açiklamalarda Suriye krizinin siyasi çözümünün, Suriyeli tüm taraflarin katilimi ve Suriye’nin toprak bütünlügünün korunmasindan geçtigi halen vurgulaniyor.

PKK’nin “Devletlesme” plani

Terör örgütü PKK’nin Suriye kanadi PYD/YPG BMGK’nin 2254 kararinin tam zitti bir eyleme imza atti. Firat’in dogusunda “yerel seçim” çalismalarina basladi.

Belirlenen ilk tarih 30 Mayis 2024 olarak açiklandi. Ancak seçimin tarihi 11 Haziran’a ertelendi. Seçimin Cezire, Deyr Ez Zor, Rakka, Tabka, Firat, Münbiç ve Afrin’in Sehba bölgelerinde yapilmasi planlaniyor. Böylece PKK, “Suriye’de öncelikle özerk bir statü” olusturacak, sonrasinda ise “bagimsiz bir devlet kurma” planini devreye sokacak. Buna karsi Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) belediye seçimlerini boykot edecegini duyurdu. Suriye Kürdistan Demokrat Partisi (PDK-S) genel sekreteri Muhammed Ismail de “Biz bu seçimlere katilmiyoruz. Bize göre bu seçim mesru da degildir” dedi.

Ayrica, bölgedeki diger siyasi yapilar da seçimlerin boykot edilmesi kararini destekliyor.
Kaynak: İHA