Kulak Temizleme Çöpleri Hiç Masum Olmayabilir

Kulak temizleme çöplerinin, kulak kirinin daha da ileri gitmesine hatta kulak zarina yapismasina yol açabilecegini vurgulayan Kulak, Burun ve Bogaz Uzmani Doç. Dr. Hakki Caner Inan, banyo sonrasi dis kulak yolunun ince bir bez ile silinmesinin kulak sagligini korumak için yeterli oldugunu belirtti.

Kulak Temizleme Çöpleri Hiç Masum Olmayabilir
Kulak sagligini korumak için yapilmasi gerekenlerle ilgili açiklamalarda bulunan Bursa Yüksek Ihtisas Egitim ve Arastirma Hastanesi’nde görevli Kulak, Burun ve Bogaz Uzmani Doç. Dr. Hakki Caner Inan, kirinin ‘Serumen’ adi verilen ve kulakta olmasi gereken bir salgi oldugunun altini çizdi. Serumenin dis kulak yolunu bakterilere karsi koruyan asidik bir yapiya sahip oldugunun bilgisini veren Doç. Dr. Inan, “Bazi insanlarda çesitli sebeplerle serumenin birikmesi olabiliyor. Bu da kulak kiri dedigimiz busona yol açiyor. Saglikli bir kulak zari aslinda kulak kirini disari dogru atar. Her banyo yaptiktan sonra kulak kepçemizin içinde bunu görebiliriz. Ince bir havlu ya da bezle silebiliriz” dedi.

Kulaklari temizlerken kulak çöpü kullanmanin yanlis olduguna dikkat çeken Doç. Dr. Inan, “Çünkü biz bu kulak kirini, kulak çöpü ile temizlerken kontrolsüz bir sekilde iyice içeriye dogru itebiliyoruz. Kirin daha da ileri gitmesine, kulak zarina yapismasina yol açabiliyor. O yüzden kulak çubugu, kullanilmasini çok istemedigimiz bir alet. Bazi durumlarda dikkatsiz kullanilirsa veya temizlerken yaninizdan biri geçerken kolunuza çarptiginda bu kulak çöpü kontrolsüz bir basinçla kulak zariniza baski yapmasi sonucu kulak zarinda delikler de karsimiza çikabilir” seklinde konustu.

Dis kulak yolunun ince bir cilt yapisina sahip oldugunu ve temizlerken bu ciltte küçük siyriklara yol açildigi takdirde bakterilerin yerlesmesinin kolaylastigini dile getiren Doç. Dr. Inan, “Daha sonra agrili bir tablo olan dis kulak yolu enfeksiyonlari gelisebilir. Bu akutta olabilir. Iki, üç günlük siddetli agri ile de baslayabilir. Bazen tedavisi daha da uzayan 10 günlük, 15 günlük, bir aylik tedaviler gerektiren, çesitli damlalari kullandigimiz hastaliklara da yol açabilir. Bu yüzden kulak çöplerinin kullanilmamasini ve kulakta herhangi bir tikanik hissettiyseniz ya da kirlilik biriktigini düsünüyorsaniz mutlaka kulak, burun, bogaz uzmanina muayene olmanizi öneriyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA